Anmeldelser · Nyere dansk

DR romanklubben (4. runde) Henrik Andersen: Beskyttelseszonen

Spændende og vedkommende samtidsroman

Kan du lide fodbold? Er spionhistorier og den kolde krig lidt fascinerende? Og er du optaget af dystre hemmeligheder og undertrykte familiedramaer? Så er Beskyttelseszonen sikkert noget for dig. Jeg kan svare ja til alle tre spørgsmål, og jeg var ret begejstret. Det hjælper selvfølgelig også, at store dele af historien oven i købet foregår på min barndoms Fyn i slutningen af 70’erne og 80’erne.

Beskyttelseszonen - forside

Stefan, bogens fortæller, lærte Martin Nørskov at kende, da familien flyttede fra Slagelse til Assens. Martin er et stort fodboldtalent, og det skaffer ham hurtigt nye venner og en sikker plads i toppen af hierarkiet. Det bliver også hans vej til penge og berømmelse, men det er en vej, der er martret af familietragedier. I 1979 omkommer lillebroderen Kristian, og bag ved den ulykke lurer andre hemmeligheder.

Martins forældre har nemlig mødt hinanden i DDR i 1960’erne, og Poul og Ingrid har betalt en høj pris for at få lov til at komme til vesten. Muren var for længst opført, og for DDR-borgere var det dybt ulovligt at rejse til udlandet. Ingrid taler aldrig om det land, hun kom fra, og faderen virker mest optaget af modelbaner, indtil interessen for Martins karriere tager over.

Hvad der ligger bag, bliver stille og roligt trevlet op. Som læser er man hurtigt på sporet af, hvad der er foregået, men der lægges hele tiden nye vinkler og nuancer på historien, og det er fundamentalt spændende at opdage, hvordan Martin nærmer sig sandheden om sine forældres fortid. Beskyttelseszonen er det bevogtede ingenmandsland mellem DDR og Vesttyskland, men det er også de zoner mennesker bygger op for at holde ubehageligheder ude.

Henrik Andersen

Henrik Andersen bygger sin historie flot op, uden at konstruktionen er unødigt indviklet og uden at han scorer billige point ved at forvirre læseren unødigt. Man føler med Ingrid og Poul og deres svære valg, man føler den indelukkede atmosfære og Martins behov for at bryde ud. Og så kan Andersen skrive om fodbold: Taktik, hierarki og OB’s firserhold. Det hele træder tydeligt frem, i hvert fald for mig, der selv har brugt masser af timer – om end med meget mindre talent – på små fynske fodboldbaner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s