Anmeldelser · Fra den vide verden · Klassikerhjørnet

Sherwood Anderson: Winesburg Ohio

Portræt af en lille by

Winesburg Ohio udkom i 1919, men den foregår 20-30 år tidligere. Det er lige på grænsen til industrialiseringen, og romanen er et kollektivt portræt af en lille by. En by, fordi den er fyldt med forretninger, banker, villakvarterer og en lille avis. Lille, fordi alle stadig kender alle, så den ene unge mand efter den anden må sprænge rammerne og komme videre til noget større eller bare væk.

Winesburg Ohio - forside
Flot, flot forside

Det gælder også bogens hovedperson, George Willard. Han er en purung journalist på lokalavisen, og bogen er opbygget som en række portrætter af byens beboere, som han på den ene eller den anden måde er kommet i kontakt med. Nogle har direkte fortalt ham deres historie, andre har boet på hans forældres hotel, andre har han måske bare hørt om og selv digtet en sammenhængende fortælling til.

Romanen kan ses som en lang dannelsesrejse for Willard, der til slut rejser fra lillebyen for at prøve kræfter med den pulserende verden uden for. Men den er også en karakteristik af det boblende og mangfoldige liv i Winesburg, mens Amerikas puls stadig slog ude på landet og inden udviklingen begyndte at gå området forbi. Der er særlinge og misforståede eksistenser. Der er gammeljomfruer og unge, der giver efter for lysterne. Her er præster med moralske kvababbelser og kapitalistiske bønder opfyldt af protestantisk etik. Kort sagt hele det brogede liv, som enhver by med respekt for sig selv kan diske op med.

Det er selvfølgelig et liv fyldt med tvivl, for hvordan kan man vide, om man har truffet de rigtige valg. Da Hal har gjort en ung pige gravid og spørger den midaldrende Ray, om han skal gifte sig med hende eller stikke af, kan han ikke få et svar over sine læber. Han kan ikke give det ”rigtige” svar og heller ikke det forkerte. ”Hvad jeg end havde sagt til ham, så havde det været løgn, sagde han stille…” (s. 198)

Winesburg Ohio er en klassiker i amerikansk litteratur, og det er ikke svært at se kimen til Steinbeck, Hemingway og hele mellemkrigstidens store amerikanske forfattere. Skildringen af byen og dens skæbner er både underholdende og lærerig, men jeg var knap så vild med den samlende historie.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s