Anmeldelser · Europæiske perler

Ermanno Cavazzoni: Eksemplariske idioter

Barokke småhistorier om livets mærkværdigheder

Cavazzoni beskrives på bagklappen som en ”ener i italiensk litteratur”. Det tror man gerne, når man har læst de 31 historier fordelt på godt 160 sider, svarende til en for hver dag i en måned. Jeg kan i hvert fald ikke huske at have læst noget tilsvarende.

Eksemplariske idioter

Enkelte noveller beskæftiger sig med en gruppe selvmord, men de fleste er korte levnedskildringer af en ”eksemplarisk idiot”, der som helgener ”udstår lidelse og oplever lykke” (s. 7). Cavazzonis blik på de mærkelige eksistenser er kærligt-indfølende. Efter hans mening er alle mennesker idioter, og de særligt udprægede af slagsen tjener bare til at illustrere den generelle absurditet i det moderne liv.

Dette lille eksempel rummer efter min mening alt det bedste i bogen:

”En digter, som lavede nonsensdigte med datamaskine, begik selvmord ved at indånde gas for at tilføre sine digte en global dramatisk betydning. Men politirapporten konstaterer blot, at han måske havde glemt at lukke for gassen.” (45)

Så kort kan fortænkt kunst spiddes. Jeg morede mig i hvert fald glimrende. Historierne er absurde, og Cavazzoni skubber grænserne for, hvad der kan gøres grin med. Nogle gange går han for langt. Det gik i hvert fald ud over mine grænser, at han lader en idiot opleve to år i koncentrationslejr uden at opdage noget særligt, fordi han var vant til dårlig mad. Kan man virkelig det?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s