Om det at læse

Årets bedste bøger: Nyere udenlandsk litteratur

Så er det blevet tid til sidste kategori – og igen er der en mængde fremragende bøger at vælge imellem. Det har været mere end svært at sammensætte listen, både fordi jeg har læst mange gode værker, men også fordi der ikke er nogen, der for alvor stikker af fra feltet.

1. Dubravka Ugresic: Smerteministeriet 

Smerteministeriet - forside

Kroatiske Ugresic har skrevet en dybt fascinerende bog om borgerkrigen i Jugoslavien. Hendes udgangspunkt er en gruppe flygtninge i Amsterdam, hvor alle grupperinger fra det gamle land er repræsenteret. Det er sårede mennesker, som desperat prøver at holde fast i livet, men som bliver mere og mere fremmedgjorte over for sig selv og det land, som de er flygtet fra. Smerteministeriet er ikke den mest helstøbte bog på listen, men den satte mange tanker i gang.

2. Judith Hermann: Alice

Alice - forside

Det er første gang, at jeg har en novellesamling med på listen, men det er selvfølgelig også en meget romanagtig samling. Alle fem historier har Alice som hovedperson, og i hver novelle dør en mand, der har spillet en større eller mindre rolle i hendes liv. Det er en bevægende bog med knivskarpe iagttagelser af den helt særlige alvor, døden giver anledning til, og den voldsomme sorg, som de efterladte gennemgår.

3. Mario Vargas Llosa: Bukkens fest

Bukkens fest - forside

Llosa fik Nobelprisen for sin evne til at skildre magtens væsen, og det talent kommer fuldt ud til udtryk i Bukkens fest. Trujillo-styret i Den dominikanske Republik afsløres som det gangstervælde, det var: Et land styret af rå magt, der befæstes gennem vold og gennem den særlige machismo, hvor magthaveren tager de kvinder og piger han vil have. Vi kommer helt tæt på undertrykkeren, på hans loyale medarbejdere, på et af hans unge ofre og på dem, der endelig får nok.

Som nævnt var der mange gode bøger at vælge imellem. Jonathan Safran Foers 9/11 roman Extremely Loud and Incredibly Close kunne sagtens være på listen. Det kunne Per Pettersons Jeg forbander tidens flod også. Jeg elskede at læse den, men jeg må også indrømme, at den hurtigt gled ud af min bevidsthed bagefter. Og så er der Margaret Atwoods Syndflodens år – en skræmmende og fascinerende skildring af en ubehagelig fremtid.

I morgen: Dronningens nytårstale og Årets bedste bog overall.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s