Om det at læse

Årets bedste bog: Nyere dansk litteratur

I går var det tegneserierne – i dag er det den nye danske litteraturs tur. ’Ny’ betyder i denne sammenhæng bøger fra de sidste 25 år. I praksis har jeg i denne kategori kun læst bøger udgivet efter år 2000. (For god ordens skyld: Det er et tilfælde – ikke et bevidst valg.)

Med disse ord – lad os komme til det:

1. Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard II

Hildegard II - forside

En af årets første læseoplevelser var også en af årets bedste. Som jeg har skrevet flere gange, så er bøgerne om Hildegard det bedste danske litteratur, jeg har læst i årevis. Det handler både om et smukt, billeddannende sprog, en elementært spændende handling og en vidunderligt sammensat hovedperson. Hvis du ikke har læst bøgerne endnu, så kom endelig i gang.

2. Birgithe Kosovic: Det dobbelte land

Det dobbelte land - forside

Kosovic fik mange af de priser, som jeg syntes Marstrand-Jørgensen havde fortjent. Det ændrer ikke på, at hun har skrevet en vedkommende og interessant bog om borgerkrigen i Jugoslavien og dens rødder i anden verdenskrigs folkemord. Og så er det altid prisværdigt, når en dansk forfatter løfter blikket og kigger ud over nutidens middelklassealmindelighed.

3. Lone Hørslev: Sorg og camping

Sorg og Camping - forside

Ikke at der ikke kan skrives fine bøger om middelklassealmindelighed. Det er Lone Hørslevs Sorg og Camping et godt eksempel på. Jørgen og Marianne er så almindelige, som man kan blive ud i Vestjylland, men under overfladen kradser krisen. Købmandsbutikken er på fallittens rand, og Marianne føler sig fanget i et ægteskab uden lidenskab og romantik. Bogen er fyldt med 80’er stemning og barokke indslag, som også holdt ved anden gennemlæsning.

Generelt var den nye danske litteratur en lidt tynd kategori i år. Kvalitetsmæssigt er der langt fra Hildegard til de næste på listen, og der er ingen udeladte bøger, der giver mig kvaler. Jeg vil dog gerne anbefale Harald Voetmans Vågen og Hans Schmidt Petersens fine grænselandskrimi Sneglens hus.

I morgen er det tid til at kigge på klassikere – danske og udenlandske bøger med mere end 25 år på bagen. Jeg kan røbe, at konkurrencen bliver tæt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s