Om det at læse

Årets bedste bog: Graphic novels

2011 lakker mod enden. Det er blevet tid til at se tilbage, tid til at lægge planer for fremtiden – og tid til at kåre de bedste bøger, jeg har læst i året der gik!

Jeg har delt litteraturen op i fire kategorier, og vi lægger ud med tegneserier. (Det er den kategori, der hedder billeder med ord, ord med billeder, hvis nogen gerne vil se, hvad der er sorteret fra.)

1. Francois Bourgeon: Barn af Kaimantræet I-II 

Barn af Kaimantræet II - forside

Jeg læste hele sagaen om Vindens Passagerer i 2011. Det regnes med rette for en klassiker inden for europæisk tegneseriekunst. Barn af Kaimantræet er en opfølger udgivet 25 år efter de første 5 bind, og det er ikke bare et værdigt punktum for serien – det er et helstøbt værk fra en moden kunstner, der stadig er optaget af historisk nøjagtighed og dramatik, men hvor der er lidt mere plads til refleksion.

2. Jason Lutes: Berlin– en by af bly

En by af bly - forside

Stedet er åbenlyst og tiden er Weimarrepublikkens sidste år. Vi følger en række skæbner i en by præget af krise, vold og ekstreme modsætninger. Som i andre gode tragedier kender man slutresultatet på forhånd. Det handler om, hvordan man kommer derhen, og hvad man lærer menneskets natur undervejs. Hos Lutes lærer man meget og billedsiden giver den helt rigtige stemning.

3. Seth: Livet er godt, hvis man kan holde det ud

Livet er godt - forside

Tegneserier handler ofte om at fremstille en følelse eller en stemning. Seths værk er domineret af nostalgi, for jeg-fortælleren har både et anstrengt forhold til sig selv og til den tid han lever i. Som en slags forsmag på Mad Men længes han efter tilværelsen før ungdomsoprøret og oliekrisen, den gang billederne af det gode amerikanske liv blev formet.

I år har tegneserierne på mit bord i det hele taget kigget bag ud. Boblerne var Fort Wheeling af Hugo Pratt og 1914-1918 Skyttegravskrigen af Tardi. (Og jeg har såmænd også læst Niels Rolands Danmark Besat, men den er ikke helt på samme niveau.)

I morgen: Nyere dansk litteratur!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s