Anmeldelser · Fantasy

C.S. Lewis: Narnia – Troldmandens nevø

I begyndelsen var sangen

Jeg har kun en tåget erindring om Narnia fra min barndom: Nogle børn, en heks og en meget stor og meget kunstig løve. Bøgerne fik jeg aldrig læst, men nu tænkte jeg at tiden var inde til at give serien en chance, og jeg startede selvfølgelig med begyndelsen.

Troldmandens nevø - forside

Digory og Polly bor i London i slutningen af 1800-tallet. De bliver venner, men udforskning af huset bliver hurtigt alvor, da de tvinges ind i en magisk verden af Digorys onkel Andrew. Her kommer de først til en død verden, hvor de genopliver den onde dronning Jadis, og derefter til en helt ny og tom verden – i hvert fald indtil løven Aslan som en anden gud synger stjerner, landskaber, planter og til sidst dyr frem. Af dyrene vælger han to af hver ud, som får evnen til at tale og tænke – men han vælger trods alt mennesker til at herske over det magiske Narnia!

Troldmandens nevø er det, der i moderne udgivelsessprog kaldes en ”prequel” – dvs. en historie, der foregår før de bøger, som udkom først. Det er en teknik, der bl.a. er benyttet af Liza Marklund, der først udgav ’Nedtælling’ og derefter hele tre bøger, der fører op til den første bog. Det er også en teknik, der bruges til at malke etablerede succeser for ekstra omsætning, men i dette tilfælde er bogen heldigvis værd at læse i sin egen ret.

C.S. Lewis

Det vigtigste i en fantasyhistorie er evnen til at finde på en original og anderledes verden. Her er Lewis tydeligvis på hjemmebane. Forestillingen om en magisk ”mellemstation” mellem verdener er godt tænkt, og skabelsen af Narnia er fascinerende. I persontegningen kan det godt være at Digory og Polly er lovligt modne og renfærdige til at virke realistiske, men Digorys kærlighed til sin syge mor og den uberegnelige onkel Andrew er med til at sætte fut i historien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s