Anmeldelser · Nordlys - bøger fra Norden

Einar Mar Gudmundsson: Beatlemanifestet

Musik sætter ungdommen fri – også i 1960’ernes Reykjavik

Der er noget velkendt over Gudmundssons roman fra 2004: En flok unge drenge i et lidt snusket kvarter, der er ved at blive voksne og bruger musikken til at gøre sig fri af forældrenes kontrol.

Beatlemanifestet - forside

Her foregår historien på Island i 1960’erne, hvor Johan og hans venner dyrker Beatles og andre bands af den type, som forældre, lærere og voksne i almindelighed ser skævt til. De ser op til det lokale kopiband Flamengo, der lægger pigerne ned med deres garagerock, og danner endda selv det alt andet end succesfulde band Matchbox.

Men de er også ved at bevæge sig ind i voksenlivet med arbejde (Johan deler aviser ud og bliver helt socialdemokratisk af det) og piger. Johan forelsker sig i Helga, og selvom han kommer et stykke med hende, så lykkes det ikke helt. Bagved det hele lurer den ultimative voksentest: Hvad er der egentlig galt med den skrantende mor?

Einar Mar Gudmundsson

Historien kunne foregå alle steder til næsten alle tider, og det er selvfølgelig en udfordring for en forfatter. Når skabelonen er kendt, kommer det hele til at afhænge af udførelsen. Er der særligt interessante hovedfigurer? Eller nogle særligt interessante forviklinger? Det bliver let kriteriet, og her synes jeg at Beatlesmanifestet falder lidt igennem. Det er fin underholdning, men der mangler det ekstra pift, der gør lige netop denne drengefortælling til noget særligt.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s