Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Alexandro Jodorowsky og Francois Boucq: Kains øje og Bødlernes medynk

Sadistisk vold gør ikke western bedre

Jodorowsky er en af verdens førende tegneserieforfattere. Han har begået syrede klassikere som Inkalen, skildret udskejelserne blandt renæssancens paver (Borgia) og altså også skrevet den klassiske western-serie Bouncer. Tegningerne har Francois Boucq stået for, og Kains Øje og Bødlernes medynk er de første bind i serien.

Kains øje - forside

Historien er noget rodet. Den gale kaptajn Ralton nægter at anerkende sydstaternes nederlag og vil fortsætte krigen med en lille gruppe fanatiske mænd. Det koster penge, og derfor sættes jagten ind på den kostbare diamant ”Kains øje”. Langt ude i ødemarken opsøger og myrder han den fromme Blake. Kun sønnen Seth overlever med besked om at opsøge den etarmede revolvermand Bouncer.

I Bødlernes medynk skal Seth oplæres, så han kan blive klar til det endelige opgør med Ralton og så han kan få sin retfærdige hævn over hans slæng.

Bag ved det hele ligger skjulte forbindelser, der skal give historien et tragisk element, men det virkede ikke på mig. I sidste ende viser Seths moralske dilemma sig nemlig bare at være endnu en gordisk knude, der kan plaffes i stykker uden konsekvenser. Sydstatsideologien træder også hurtigt i baggrunden – det viser sig mest af alt at være en bekvem undskyldning for at give en flok psykopatiske desperadoer et fortællemæssigt twist.

Bødlernes medynk - forside

Historien er kort sagt ret banal. Til gengæld er den krydret med masser af sadistisk vold.

Det bedste ved Bouncer er tegningerne. Boucqs streg skildrer både byens mudderpøle og de ikonografiske landskaber, som vi kender fra talrige westerns. Tegningerne mindede mig om de gamle Blueberry: Her var Det vilde Vesten også både beskidt og fascinerende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s