Anmeldelser · Europæiske perler

Imre Kertész: Jeg – en anden

Søgen efter sig selv

Den lille bog fra 1997 er svær at placere. Det er erindringer fra starten af 1990’erne, bygget på dagbogsnotater, men det er også et essay, der handler om, hvem Kertész egentlig er.

Jeg - en anden - forside

Kommunismens fald, den pludselige personlige anerkendelse og ny nationalisme sætter nemlig spørgsmålstegn ved det, Kertész først og fremmest har været: en dissident i permanent modsætning myndighederne.

På rejserne rundt i Europa er det ikke mindst skyggerne fra holocaust, der fylder. Kertész besøger det sted, hvor hans far blev myrdet, og han undrer sig over, at der ikke er noget mindesmærke. For en overlevende bliver Auschwitz det ultimative resultat af ikke bare antisemitismen, men også modernismen som sådan.

Men minderne trænger sig også på, fordi antisemitismen igen viser sit ansigt, og bogen er især interessant som et dokument over den usikkerhed, der prægede tiden efter murens fald. Det var jo ikke givet, at overgangen til demokrati og markedsøkonomi ville gå så glat, som det faktisk blev tilfældet.

Jeg havde lidt fornemmelsen af at have læst en meget klog, men også meget lang kronik i Politiken. Det er der ikke noget i vejen med, men jeg ikke anbefale nye Kertész-læsere at starte her. Læs hans fremragende roman De skæbneløse i stedet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s