Anmeldelser · Nyere dansk

Lisbeth Brun: Paradisets have

Desperate Housewifes møder efterkrigstidens Himmerland

Lisbeth Brun skriver fine, indsigtsfulde romaner om det Vestjylland syd for Limfjorden, som hun selv kommer fra. Jeg har tidligere i år anmeldt hendes nyeste romen Det du mister og Paradisets have fra 2009 er heller ingen undtagelse.

Paradisets have - forside

I sommeren 1949 står Frode af det omrejsende tivolis karrusel. Det ligger der naturligvis en historie bag, men sammenhængen går kun gradvist op for læseren og for servitricen Ruth, der formår at fange den frie fugl ind. Sammen får de sønnen Tom, overtager et vaskeri og lever en på overfladen stille og roligt liv.

Nedenunder ulmer det selvfølge. Det lille samfund har også sine hemmeligheder. Hvad er det egentlig for nogle skrig, der kommer fra Fru Andersens hus om natten, og hvad er det enkefruerne på vejen dækker over? Det er det mysterium, der giver mindelser om Desperate Houswifes – og måske den hjemlige Lykkevej, men den har jeg kun set små brudstykker.

Familien har selvfølgelig også sine egne problemer. Tom leger kat og er mere optaget af fru Andersen og rengøringskonen Elsa end af at få kammerater, og da han opdager, at Frode står op om natten og sniger sig over i vaskeriet får han en mørk hemmelighed at holde på. Det emmer snart af undertrykt seksualitet og alternative livsstile, som der ikke just var den store accept af i samtiden.

Lisbeth Brun - forside

Lisbeth Brun skriver om livet i provinsen i efterkrigstiden. Hun er usentimental, og der er bestemt ingen glorificering af ”de gode gamle dage”. Paradisets Have var lidt tung at komme i gang med, fordi indblikket i hverdagen næsten var for hverdagsagtigt, men bogen løfter sig efterhånden som vi kommer ind under huden på hovedpersonerne.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s