Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

John Byrne: Fantastic Four

Gensyn med barndommens serier

Jeg var en stor fan af superheltetegneserier, da jeg knægt. Favoritterne var X-men og Spiderman (eller Projekt X og Edderkoppen, som de hed på dansk dengang) og blandt tegnerne havde John Byrne en stor stjerne hos mig. Derfor kunne jeg selvfølgelig ikke modstå fristelsen, da jeg faldt over dette album på Nakskov Bibliotek.

Fantastic Four - forside

Byrne slog sit navn fast som tegner på X-men i slutningen af 1970’erne, men da han også ville skrive sine egne historier, fik han lov til at overtage det skrantende Fantastic Four. (Det spillede selvfølgelig også ind, at han efterhånden var kommet op at toppes med X-men forfatter Chris Claremont.)

Dette album samler Byrnes første ni numre, og selvom det langt fra når senere historiers højder, så er det det interessant at se, hvordan han stille og roligt arbejder sig i gang. Det er også sjovt, at flere af hans gennemgående temaer lanceres allerede her: Things ambivalente forhold til sin stenkrop og opgraderingen af Susan Richards til et ligeværdigt medlem af gruppen.

Der er bestemt også perler imellem, ikke mindst historien om, hvordan Dr. Doom igen-igen vender tilbage. Og så er der naturligvis rumvæsener og klodeødelæggende trusler på spil. Det er ligesom FF’s varemærke.

Marvel genudgav for nogle år siden Byrnes arbejde på Fantastiske Fire under titlen Fantastic Four Visionaries, og det var det første af disse samlebind, som Egmont Serieforlaget udsendte i 2005. Det blev desværre ikke nogen succes. Vi har i hvert fald stadig de sidste syv bind til gode på dansk.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s