Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Niels Roland, Morten Hesseldahl og Michael Jensen: Danmark befriet – Svanesang

Kritisk blik på retsopgøret

Danmark besat var planlagt til de fem albums, der udkom 1990-1994. Året efter markerede Roland og Hesseldahl 50-året for befrielsen med endnu et album. Denne gang stod Michael Jensen for farverne, og det giver faktisk albummet et markant anderledes udseende. (Personligt foretrækker jeg Rehrs stil.)

Svanesang - forside

Heldigvis er persongalleriet fra ’Danmark besat’ skiftet ud, for deres historie var – på godt og ondt – afsluttet. I stedet er hovedpersonerne den fordrukne redaktør Birk og den kvindelige politifuldmægtig Helga Kandrup.

Retsopgøret er i fuld gang, da Kandrup og Birk kommer på sporet af en hemmelig propagandafilm, der kan kompromittere flere højtplacerede danskere. Det er selvfølgelig farlig viden, og jagten på filmen trækker snart et blodigt spor.

Det er veldokumenteret, at retsopgøret gik hårdest ud over de små fisk. Deres sager var simple, og de nåede at komme for retten, mens hævntørsten var størst. Alligevel virker historien i Svanesang lidt for simpel: Selvfølgelig gik nogen fri, men at skyld og uskyld bare skulle handle om, hvorvidt håndtrykkeri med tyske officerer var fanget på film eller ej, er lidt for nemt.

Svanesang er en ok epilog til Danmark besat, men albummet når ikke den oprindelige series højder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s