Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Niels Roland, Morten Hesseldahl og Henrik Rehr: Danmark besat

 De fem onde år som graphic novel

Omkring 50-året for anden verdenskrig skabte Niels Roland en stort anlagt serie om besættelsen. Morten Hesseldahl havde fundet på historien og Henrik Rehr stod for rentegningen, men seriens hovedmand var altså Niels Roland. I fem bind skildres livet under krigen. (Og i et efterspil fortælles om Danmarks tilbagevenden til normaltilstanden. Mere om det i et senere indlæg.)

Opbrud - forside   Bristepunktet - forside

Serien tager udgangspunkt i den jyske by Hedelund anno 1940. Vennerne Jørgen og Frederikke er ved at gøre gymnasiet færdigt. Fra Nordsøen driver den engelsk sømand Billy i land efter at være angrebet af tyske flyvere, og aviserne er fyldt med ubehagelige efterretninger fra syd. Den mystiske og meget firskårne Erling Rode indkaldes, mens lektor Møller udlægger teksten for Hitler i tysktimerne. Snart skyller de tyske tropper ind over landet – og knap er besættelsen en realitet, før Rode i raseri over den manglende kamp begynder at planlægge væbnet modstand.

Til det gennemgående persongalleri hører også Frederikkes far dr. Sander, kommunisten Frode Nielsen og rødderne Svend og Aage. Deres historier flettes sammen rundt om i landet, for læseren bliver både taget med til brunkulslejerne i Jylland og jazz-klubber i København. Det kombineres med en gennemgående fortælling fra 1990, for selv 50 år senere er der tilsyneladende stadig regnskaber at gøre op.

Skumring - forside
Min yndlingsforside er til bind 4: Skumring

Det er naturligvis svært at binde en så kompleks historie sammen, ikke mindst når hvert album også skal kunne læses hver for sig, men jeg synes faktisk at det lykkes vældig godt for teamet bag. Personerne får lov til at udvikle sig, og bortset fra den næsten karikerede Erling Rode er de troværdige. Bagmændene siger selv i bind 5, at de vil fortælle en nuanceret historie om de fem år, og det når de i mål med. Der er selvfølgelig ting, der ikke passer helt med den historiske forskning, men det er jo heller ikke en lærebog vi taler om.

Swingtime - forside    Hjemsøgt - forside

Højdepunktet var for mig bind 3: Swingtime. Her er fokus i højere grad på sortbørshandel og den almindelige kriminalitetsbølge, der fulgte i krigens kølvand end på modstandskampen. I 1943 har dagligdags problemer som rationering og mørklægning fyldt mere end den væbnede kamp for langt de fleste danskere, men albummet skildrer også fremragende, hvordan modsætningerne og volden lurede lige under den muntre jazz-overflade.

En kommentar til “Niels Roland, Morten Hesseldahl og Henrik Rehr: Danmark besat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s