Anmeldelser · Nyere dansk

Hanne Richard Beck: 7 Sydøst

Kan demokratiet overleve klimakrisen?

Det er spørgsmålet i ”7 Sydøst”. Efter et par romaner om besættelsen og dens eftervirkninger – jeg har tidligere anmeldt Men bedste hr Hund  her på bloggen – tager Hanne Richardt Beck fremtiden i øjesyn. Vi befinder os i 2033, og efter en større klimakatastrofe er et meget anderledes samfund opstået i Region Nord. (Som ligger i Europa og måske, måske ikke er Danmark – mere specifikt bliver det ikke.)

7 Sydøst - forside

Landet er opdelt i Metropol, Yderbyer og Periferi, mens Lavområderne er opgivet og helt uden for det rigtige samfund. Her bor ”squatterne”, der nægter at acceptere den nye orden under Konsekvente Demokraters ledelse. Det kan jeg godt forstå, for det bliver snart klart for læseren, at partiet er mere konsekvent end demokratisk. Putins Rusland virker som den mest oplagte inspiration.

Midt i det hele prøver klimaflygtningen Samuel Onduru og læreren My at navigere. Samuel er parlamentsmedlem, men interessen for hans mærkesag – genopbygning af Lavområderne – er vigende. Efterhånden tvinges han til at spørge sig selv, om partiet overhovedet VIL udvikle dem, eller om de har helt andre planer med dem.

My er mere jordnær. Hun tror på DBiM – en semireligiøs bevægelse, der vil fremme Det Bedste i Mennesket med selvkontrol – og Konsekvente Demokrater. Politik interesserer hende egentlig ikke, og hun vil bare gerne bo sammen med sin kæreste Dion.

Region Nord er under pres fra klimaflygtninge og superøkonomierne. Svaret er for det første en videnskabelig udvælgelse af en minimal mængde kk’ere, der optages i samfundet. Via hjerneskanninger måles det, om de har de rette ”værdier”. Her drives statsborgerskabstesten virkelig ud i det ekstreme!

For det andet skal alle ressourcer bruges optimalt, og det gælder naturligvis også de menneskelige. Uligevægt holdes væk med beroligende hjernebølger, fedme styres med Xymo-piller og følelsesmæssig uligevægt ses som en personlighedsbrist.

Hanne Richardt Beck

Da en lov forbyder statsembedsmænd at have ”nære relationer” til squattere er Mys drøm i fare. Mys mor Git foragter nemlig Konsekvente Demokrater og er vendt tilbage til deres gamle hus for at slippe for den nye orden. Vil moderen flytte for hendes skyld?

Forholdet mellem My og Git er faktisk det mest interessante i bogen. De repræsenterer det gamle og det nye samfund. Ingen af dem vil give sig, og budskabet synes at være, at samfundene før og efter katastrofen hverken vil kunne forstå hinanden eller forenes.

Som i alle gode fremtidsvisioner er virkeligheden i ”7 Sydøst” både genkendeligt og fremmed. Tidens tendenser forstærkes til det absurde, men man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvorfor fremtiden altid er præget af overjegets triumf i form af samfundsmæssig kontrol og undertrykkelse af følelser.

Det er ikke Becks bedste bog, men det er en tankevækkende og interessant roman om, hvad der kan ske, hvis krisen for alvor kradser.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s