Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Knud V. Larsen: Dr. Albert Merlings samlede bedrifter. Bind 1

Genopdagelse af dansk klassiker

Jeg læser en del tegneserier og har gjort det gennem mange år, så jeg bilder mig ind, at jeg har et rimeligt overblik over, hvad der findes. Alligevel var Dr. Merling totalt ukendt for mig, da jeg faldt over 1. bind af Anders Hjorth-Jørgensens genudgivelse på Nakskov Bibliotek for en måneds tid siden.

Dr Albert Merlings samlede bedriftet - forside
Der er valgt et bredt format med to striber per side. Det giver en god fornemmelse af avis-udgaven.

Måske er det alligevel ikke så overraskende, for serien har kun optrådt som daglig stribe i Berlingske Tidende, hvor den var et fast indslag fra 1970 til 1980. Knap 3000 blev det til i alt, og de første 907 er samlet her.

Albert Merling er tryllekunstner og hypnotisør, og historierne udspiller sig i 1872 i det fiktive land Transyldavien, hvor Merling turnerer med sin kone, to voksne døtre og kusken Boris. Undervejs kommer de ud for det ene forunderlige eventyr efter det andet. De afsluttede historier løber typisk gennem 100-150 striber, så det har været sin sag for læseren at holde sammen på plottet.

Knud V. Larsen optrådte selv som tryllekunstner, og selvom Merling er på rationalitetens side, så er der en klar fascination af spøgelseshistorier, hypnose, alkymi og andre fænomener på grænsen mellem videnskab og overtro. Her minder serien lidt om Scooby-Doo, men ellers hører den tematisk hjemme i slutningen af 1800-tallet, hvor den udspiller sig. Jeg tænkte flere gange på Robert Louis Stevenson og H.G. Wells under læsningen, og den første historie er tydeligvis inspireret af Mary Shelleys Frankenstein.

Knud V Larsen

Det er underholdende og godt lavet, og det må have skilt sig grundigt ud fra den socialrealisme, der dominerede 1970’ernes litteratur og kulturliv. Der er selvfølgelig forskel på historiernes kvalitet, men et mesterværk som ”Huset med de 1000 spejle” får læseren til at se mildt på mindre vellykkede eksempler som ”Tidsmaskinen.”

Tegningerne er en meget vigtig del af serien. Personerne er tegnet i en lidt mere detaljeret streg end man typisk ser i avisstriber, men først og fremmest udmærker striberne sig med flotte og detaljerede baggrunde. De er både håndtegnede af Knud Larsen selv og kopieret ind fra gamle illustrerede magasiner.

Dr Albert Merling - stribeeksempel
Erfaring fra tegnefilm gjorde det naturligt at klippe stemningsfulde baggrunde ind.

Det er trist, at Knud Larsen ikke nåede at se det flotte genoptryk inden sin død i 2002, men vi andre kan i hvert fald glæde os over, at Anders Hjorth-Jørgensen og Forlaget Forlæns nu gør denne danske serieklassiker tilgængelig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s