Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Europæiske perler

Jacques Tardi: Skyttegravskrigen

At tage menneskets parti

Tardi siger det selv meget klart i albummets forklarende tekster: Han skriver om franskmænd, fordi han selv er franskmand og fordi han bl.a. er inspireret af bedstefaderens oplevelser, men han ser ikke franskmændene som bedre eller værre end andre.

Skyttegravskrigen - forside

Krigens rædsler var ens på begge sider, og ingen havde større mulighed for at undslippe end andre. Derfor kan kunstneren kun tage menneskets parti og fokusere på de enkelte soldaters oplevelser i et mareridt, der er blevet til virkelighed.

Skyttegravskrigen giver ikke noget overblik over krigsskuepladserne eller en kronologisk gennemgang af konfliktens forløb. I stedet fokuserer Tardi på en række soldaters hårde liv og voldsomme død. Det er helt almindelige mennesker, der langt hen ad vejen har bevaret deres menneskelighed, men som bare ikke har mulighed for at bryde ud af et umenneskeligt system.

Der var ingen pardon over for desertører, og flere af Tardis personer ender da også deres dage foran en henrettelsespeloton, hvis de da ikke ligefrem bombarderes af deres eget artilleri, fordi de nægter at løbe blindt fremad mod fjendens befæstede linjer. Og tilgangen var ikke venligere på den anden side.

Tardi bruger sin vanlige stil til at tegne karakteristiske typer, men Skyttegravskrigens billedside er mørkere og langt mere ubehagelig end i hans øvrige værker. Men frontens ingenmandsland med metertykt mudder og rådnende lig var selvfølgelig også ubehagelig.

Skyttegravskrigen - sideeksempel
Dødslandets rædsler kombineres elegant - men stadig dybt ubehageligt og skræmmende.

Albummet er en fin skildring af krigens umenneskelighed og er samtidig et godt billede på, hvorfor 1. verdenskrig fylder så meget i den historiske bevidsthed i de fleste europæiske lande. Det var simpelthen her, at den europæiske verdensorden brød sammen og grunden til det blodige 20. århundrede blev lagt.

2 kommentarer til “Jacques Tardi: Skyttegravskrigen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s