Anmeldelser · Europæiske perler

Agota Kristof: Den tredje løgn

Fortælling fra eksilet

Faren ved at købe bøger antikvarisk og ubeset på nettet: Du sidder med tredje bind af en trilogi uden at have (læst) de to første! Heldigvis kan Det store stilehæfte, Beviset og Den tredje løgn læses uafhængigt.

Den tredje løgn - forside

Efter opstanden i 1956 flygtede mere end 200.000 ungarer til vesten, og det har naturligvis affødt en stor eksillitteratur. Agata Kristof er en af de førende forfattere. Hun flygtede som 21-årig, bor nu i Schweiz og skriver sine bøger på fransk.

I Den tredje løgn møder vi Claus T., en ældre forfatter, der er draget hjem fra eksil for at dø i det gamle land. Diktaturet er faldet, og fængslet han sidder i, fordi hans visum er udløbet, er faktisk hyggeligt.

Men den personlige undertrykkelse lever stadig i ham. Han er på jagt efter sandheden: Hvorfor efterlod hans forældre ham på et børnehjem som lille? Hvorfor hørte han aldrig noget fra dem? Og lever hans tvillingebror stadig?

Indledningen springer i tid og sted for at skabe spænding og forvirring hos læseren, men derefter udspiller Kristof enkelt og effektfuldt en dobbelt tragedie. Diktaturet er måske væk, men familiens forviklinger er ikke sådan at undslippe.

Anden halvdel fortælles fra broderens synsvinkel. For spændingens skyld vil jeg ikke røbe for meget af hans historie, men det bliver i hvert fald hurtigt klart, at hans liv ikke har været mere lykkeligt.

Er det så sandheden vi får, eller bare endnu en skrøne? Det står hen i det uvisse, men at sandheden er svær at få hold på, det er sikkert.

Agota Kristof

Begge brødrene er blevet betydelige digtere, og Kristof synes at mene, at personligt tab og tragedie er kunstens drivkraft. Det er i hvert fald en fortolkning, der passer på hendes eget liv. Eller måske er det bare lysten til at fortælle løgnehistorier, der driver værket?

Indledningen var lidt forvirrende, men romanen løfter sig og bliver til en gribende fortælling om fremmedgørelse og skæbne.

En kommentar til “Agota Kristof: Den tredje løgn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s