Anmeldelser · Historie

Kommunismen sat på museum

In the Shadow of Stalin’s Boots

På ferien besøgte vi Memento Park i udkanten af Budapest, hvor en samling kommunistiske monumenter nu er udstillet.

Efter 1989 var der stor debat om den kommunistiske kunsts fremtid. Nogle ville have diktaturets symboler udslettet, mens andre blot ville have dem fjernet fra det offentlige rum. De sidste vandt – heldigvis efter min mening. Der er ingen grund til at hylde mordere og undertrykkere, men på den anden side er kommunismen en vigtig del af Ungarns historie, og som sådan skal den huskes og bearbejdes. Det er netop demokratiets kendetegn, at modstandere i fortid og nutid mødes med debat i stedet for undertrykkelse.

In the Shadow of Stalin's Boots - forside

Udstillingen er en refleksion over den kommunistiske kunst. Den udstiller dens monumentalitet og dens autoritære tendenser. (De kommer bl.a. til udtryk i værkernes enorme størrelse, der skal få den enkelte til at føle sig lille og underordnet i forhold til systemet.)

Kataloget formidler rammen om udstillingen med et kort indblik i Ungarns historie og baggrunden for de vigtigste værker. Det gør den ok, selvom der måske mangler en kunsthistorisk ramme om dem.

Memento Park - fotoeksempel
De fleste værker var kitch, men denne her var også lidt skæg. Jeg kommer til at tænke på en arbejder-superhelt. Da-da-daaaa!

Memento Park er afgjort et besøg søg værd, og jeg vil også anbefale at læse kataloget. Et lille tip: Tag endelig rigeligt med billeder. Bogen viser værkerne i deres oprindelige placering, ikke som de står i udstillingen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s