Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Historie

Claus Deleuran: Illustreret Danmarks-Historie for folket – 1. del

Et land i verden

Det er altid godt at få udfordret sine fordomme, og hver gang jeg læser i Claus Deleurans Danmarkshistorie bliver jeg overrasket over, at den først udkom i Ekstrabladet. Det passer ikke rigtigt på mit billede af avisen. Det ville være let at påstå, at den er gået i forfald, men på den anden side har jeg aldrig rigtig troet på, at alting skulle have været meget bedre i gamle dage.

Illustreret Danmarshistorie - forside
Deleurans stil fornægter sig ikke.

Albummet her samler de tre første bind af Deleurans store projekt. Han startede i 1987, men han døde desværre længe inden han blev færdig. Derved adskiller han sig selvfølgelig ikke fra faghistorikere, for mere end én har knækket halsen i forsøget på at skrive det hele.

Og vi får virkelig det hele. Deleuran starter med big bang, og vi er mange sider inde i historien, før den geologiske udvikling er kommet på plads. I alt det kan lille Danmark nemt forsvinde, men det er netop en af de helt store styrker ved Deleurans Danmarkshistorie: Han lader sig ikke begrænse af nutidens danske grænser. Tværtimod gør han en dyd ud af at beskrive ligheder mellem danske oldtidsfund og nordisk mytologi på den ene side og indoeuropæisk kulturhistorie på den anden side.

Som så mange andre store tegneserieværker, har Deleuran skabt den en side eller nogle få sider af gangen. Det kan man godt mærke, for den store samlende fortælling mangler lidt. I stedet følger han de indfald og spor, der falder ham ind. Hver især kan de være interessante nok, og faktisk passer det godt ind i tidens postmoderne ånd, hvor Søren Mørch for længst har genopdaget A.D. Jørgensen, der netop ikke skrev DanmarkshistoriE, men derimod fortællingER af fædrelandets historie.

Tegneserien giver nogle særlige muligheder for at levendegøre en historie, som der kun har efterladt sig få spor. Deleuran anerkender åbent, at der i mange tilfælde er tale om gætterier, men det gør stadig historien mere tilgængelig.

Det kan godt være, at Deleuran ikke var uddannet historiker, men han var belæst, vidende og han var ikke bange for at give sin egen tolkning af det sparsomme og flertydige kildemateriale fra den ældste historie. Jeg savner lidt mere humor, men alt i alt var den første del af hans Danmarkshistorie ret interessant.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s