Anmeldelser · Nordlys - bøger fra Norden

Frans G. Bengtsson: Røde Orm

Stærkt øl, gæve møer og barske vikinger

De to bind om vikingen Røde Orms eventyr har i mange år stået og fristet på reolen. Rikke fik dem, da hun boede hjemme, og nu har jeg så endelig taget mig sammen til at læse dem. Det har jeg gjort med stor fornøjelse. Det er ikke dybt som Dostojevskij, men fortællingen er fuld af eventyr og ramasjang.

Røde Orm bind 1 - forside Røde Orm bind 2 - forside

Historien starter i Harald Blåtands regeringstid. Den 17-årige knægt Orm fra Skåne er efterladt hjemme på gården, mens faderen og broderen er på togt i England. Orm er også klar på eventyr, og det passer ham godt at komme med på høvdingen Kroks skib, selvom det ikke sker helt frivilligt.

Omkring år 1000 var hele Europa en rask vikings jagtmark, og gennem de to bøger følger vi Orm på talrige eventyr. Han kommer til det muslimske Sydspanien, besøger kong Haralds hof i Jelling, røver England og bygger en prægtig gård for det hjembragte sølv, inden turen går til Kiev på et sidste togt. Overalt er der let til strid, og mænd dør i et tempo, så det er svært at forstå, at der er nogen tilbage til at føre slægterne videre.

Historisk befinder vi os i en overgangstid mellem hedenskab og kristendom, mellem et Norden befolket af vilde stammer og etableringen af faste statsdannelser. Det er sjældent overbevisning, der driver nordboerne til at blive kristne, selvom der er eksempler på det. (Orms mor Åsa f.eks.) De fleste bliver kristne for betaling, eller fordi de tror, at Jesus er en mægtigere gud end Odin. Det sidste gælder dog ikke på havet, hvor de fleste stadig ofrer en vædder for en sikkerheds skyld.

Et samfund uden en klar statsmagt er voldeligt og styret af æresbegreber, som vi næppe kan forestille os i dag. Bengtsson bringer det til live for øjnene af os uden at fordømme eller forherlige, for selvom tab af menneskeliv ikke regnes for det store, så sørger alle selvfølgelig, når familie eller venner dør.

Frans G. Bengtsson
Bengtsson var militærromantiker men foragtede nazismen og gjorde jøden Salaman til en helt.

Røde Orm er først og fremmest et stort eventyr. Kapitlerne har forunderlige navne som ”Om kvindekunstnerne ved Krak-sten og hvordan Blåtunge fik et skår i æggen” og uanset graden af realisme, så er det spændende at forestille sig en færd til kaliffen i Cordoba eller fyrst Vladimir i Kiev.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s