Anmeldelser · Fra den vide verden

Hellere cirkus end plejehjem

Sara Gruen: Vand til elefanterne

Jacob Jankowski er efterhånden blevet 93 år. Familien har installeret ham på plejehjem, hvor han skændes med de andre beboere, brokker sig over maden og i det hele taget har svært ved at indordne sig under den almindelige umyndiggørelse. Men så kommer cirkus til byen, og det sætter gang i minderne. Jacob har nemlig selv en fortid i manegens udkant.

Vand til elefanterne - forside

I 1931 var han næsten færdig med dyrlægestudiet på Cornell, da katastrofen rammer: Han forældre bliver dræbt i en trafikulykke, og det står snart klart, at depressionen har drevet deres familieklinik ud over afgrundens rand. Ramt af dyb sorg og fortvivlelse flygter Jacob fra de sidste eksaminer og springer om bord på et godstog.

Det viser sig at transportere ”Brødrene Benzinis mest eventyrlige cirkusforestilling i verden.” Her kan man godt bruge en dyrlæge, selvom han ikke er helt færdig, og Jacob suges snart ind i cirkussets fascinerende og brutale verden. Modsætningerne mellem ”knyster” (arbejdsmænd) og artister og mellem cirkusfolk og de lokale ”knolde” tegnes skarpt op. Onkel Al driver sin forretning med hård hånd og på en tid, hvor alternativet er en tilværelse som vagabond, har han mulighed for det.

Fra første færd er Jacob tiltrukket af den smukke dressurpige Marlena, og interessen er gengældt. Desværre er hun gift med den psykopatiske chefdressør August. Han kan være charmerende, men han kan også fare løs på dyrene i blindt raseri. Og hvor længe nøjes han med dyrene, hvis han får nys om hendes interesse i Marlena?

Konflikterne spidser til, da Onkel Al opkøber en elefant. Tilsyneladende duer den nemlig ikke til noget ud over at spise, og med kompagniet på randen af ruin kan det ikke blive ved med at gå.

Sara Gruen

Historien veksler mellem plejehjemmet og cirkuslivet, og begge dele er fascinerende. Cirkus er i sig selv spændende i al sin anderledeshed, men Gruen rammer også plejehjemshistorierne lige på kornet. Det er ikke let for en gammel mand at blive afhængig af andre – men det er nemt at gøre de gamle svagere end nødvendigt, fordi det er det letteste. Tag nu maden: Alle får søbemad, fordi enkelte ikke har tænder eller mave til almindelig kost.

Jeg følte mig godt underholdt af bogen, selvom den også har nogle skønhedsfejl. Det irriterer mig, at vi får højdepunktet serveret i indledningen, og slutningen blev lovlig romantisk. Og selvom Sara Gruen ikke kan gøre for det, så var jeg heller ikke voldsomt begejstret for Mikkel Bay Mortensens indlæsning.

3 kommentarer til “Hellere cirkus end plejehjem

 1. Kære Beldenak.

  Spændende indlæg!

  Og så vil jeg blot sige dig tak, fordi du linker til mig – jeg har netop lavet en blogroll, hvor jeg også linker til dig.

  God dag!

 2. Hej Amrit,

  Tak for kommentaren – selvom jeg mest skriver for at få noget mere ud af de bøger jeg læser, så er det altid dejligt, når andre også får noget ud af dem.

  Jeg sætter selv pris på din blog, så det er kun naturligt at linke til den.

  Henrik

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s