Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Fra den vide verden

Kraftfuldt billedværk om Weimarrepublikkens undergang

Jason Lutes: Berlin – en by af bly

Andet bind af Jason Lutes’ Berlin-trilogi udkom sidste år, og det lever fuldt op til de høje forventninger, jeg havde efter Berlin – by af sten Personerne er præsenteret, brikkerne er stillet op, og vi følge Weimarrepublikkens langsomme sammenbrud.

Berlin en by af bly - forside

Hovedpersonerne er stadig journalisten Kurt Severing, der følger undersøgelsen af kampene 1. maj 1929 og helt generelt er engageret i kampen for at bevare demokratiet, og den unge tegner Marthe Müller, der ser stort på politikken og i stedet udforsker det alternative Berlin med dets dekadente fester, levende jazz-scene og homoseksuelle miljø.

Vi følger også andre personer fra den første bog – ikke mindst Müller-familien, der som symbol på arbejderklassen blev splittet mellem kommunisme og nazisme og nu er hastigt på vej mod sin egen opløsning og undergang – og nye karakterer kommer til: Et sort jazz-orkester fra Amerika, Kurts ekskæreste Margrethe og i det hele taget det mylder af mennesker, man nu engang støder ind i i en storby.

Jason Lutes
Jason Lutes er igang med et storværk.

Tidsmæssigt dækker bogen perioden fra 1. maj urolighederne i 1929 til mordet på Horst Wessel og nazisternes efterfølgende valgsejr i 1930. Det er en tid præget af stor modsætninger: Volden er allerede ved at erobre gaderne, men overklassen fester videre. Nazisternes tilbageskuende kultursyn er på fremmarch, men alligevel blomstrer den alternative kulturscene.

Modsætningerne er fascinerende, og Jason Lutes formidler ubesværet en blanding af historiske fakta og en spændende fortælling i både tekst og billeder. På billedsiden bærer et kæmpe research-arbejde frugt, for man føler sig virkelig hensat til mellemkrigstidens Tyskland.

Berlin - en by af bly side eksempel

Lutes er endnu ikke færdig med tredje del, så det er svært at vide, hvornår værket er komplet. Men når det sker, vil jeg helt sikkert genlæse det i sin fulde længde, og jeg har på fornemmelsen, at min samlede vurdering så vil være endnu bedre, end den har været af de enkelte dele.

En enkelt ting undrer mig dog: Hvorfor er originaltitlen City of Smoke oversat til By af Bly? Røg passer som billede meget bedre på bogens flygtige og til tider lettere surrealistiske stemning. Nå, det er selvfølgelig en detalje i et værk, som ellers kan anbefales varmt.

En kommentar til “Kraftfuldt billedværk om Weimarrepublikkens undergang

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s