Anmeldelser · Butleren i biblioteket · Nyere dansk

Kriminalassistent blandt skæg og blå briller

Jens Henrik Jensen: Økseskibet

Det er lidt vanskeligere end normalt at skrive om denne bog. For første gang har jeg nemlig ikke læst, men hørt en roman, og det er trods alt lidt noget andet. I starten havde jeg meget svært ved at koncentrere mig om fortællingen. Tankerne flød hele tiden i andre retninger, og det spillede sikkert også ind, at jeg hørte bogen i mindre bidder, end hvis jeg havde læst den.

Økseskibet

Men det var vist mest et spørgsmål om tilvænning, for jeg blev efterhånden suget ind i historien.

Den begynder i 1993, hvor et skib bliver slæbt ind til Esbjerg Havn. Fem besætningsmedlemmer er brutalt myrdet, og den sidste sømand har prøvet at stikke af i en redningsbåd med en masse kontanter på sig. (Den del er faktisk autentisk. Jeg kan godt huske sagen, og jeg var selv ret fascineret af historien. Havde han myrdet dem med koldt blod? Eller var det selvforsvar, som han hævdede?)

Med på kajen er kriminalassistent Nina Portland for hvem Økseskibet snart bliver en besættelse. Hun er overbevist om, at der må ligge noget mere end en enkelt psykopatisk sømand bag. Det gør der selvfølgelig også, men hun kan ikke bevise nogen af sine vilde teorier.

Elleve år senere har hun forvist sagen til en papkasse under sengen, da hun under et politikursus i Talinn får øje på sømanden. Endelig har hun chancen for at stille ham de nagende spørgsmål, men hun bliver hurtigt fanget ind af et net af løgne og fortielser. Jo mere hun søger at finde en forklaring, desto mere fortaber sandheden sig blandt hårdkogte kriminelle og efterretningstjenester.

Mere vil jeg ikke sige om plottet, for oprulningen af intrigen er jo den halve fornøjelse ved at læse en thriller. Til gengæld vil jeg gerne sige, at det er fundamentalt spændende, og det hænger også ret godt sammen. Samtidig er der en fin balance mellem spændingselementerne og skildringen af Ninas privatliv – og fordi det er første bog i serien, er der heller ingen trættende gentagelser.

Jens Henrik Jensen fortæller en spændende historie – men jeg ville egentlig hellere have haft en fortælling om mysteriet rovmord vs selvforsvar i et isoleret miljø uden vidner.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s