Anmeldelser · Europæiske perler · Klassikerhjørnet

Kapløb med tiden holder stadig

Jules Verne: Verden rundt på 80 dage

Dailylit.com tilbyder litteratur leveret direkte til indbakken og i bidder, der er så små, at de kan overstås mens mailbakken alligevel tjekkes. (Jeg har skrevet lidt mere udførligt om det her.)

Verden rundt på 80 dage - cover

Senest har jeg brugt tjeneste til at læse Jules Vernes klassiske eventyrroman fra 1873, der passende er delt ind i 81 afsnit. Jeg har læst et afsnit om dagen siden december – ok, det er smuttet et par gange, men stort set hver dag – og det giver en god fornemmelse for romanens tid.

Den ærkeengelske Phileas Fogg, der aldrig lader sig ryste eller overraske, og som altid opfører sig pinligt korrekt, vædder med sine lige så engelske venner om, hvorvidt han kan rejse verden rundt på 80 dage. Derefter går det over stok og sten i selskab med tjeneren Passepartout og snart også den emsige detektiv Fix, der tror, at Fogg er en efterlyst bankrøver.

Undervejs kommer de naturligvis ud for alle mulige forhindringer, som dog overvindes med penge og snarrådighed. Verne bruger også historien som en lænestolsrejse til fjerne lande, hvis særheder hives frem. (Inderne giver sig af med enkeofringer, amerikanerne er grove og handlekraftige osv.)

Jules Verne

80 dage er faktisk ganske længe, og der er jo ikke længere er noget imponerende i at rejse verden rundt på den tid. Men det er nemt at glemme i romanens univers, hvor de mange forhindringer giver spænding og underholdning til det sidste.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s