Om det at læse

”Forfatterskoleelev” – et skældsord

Indstilling af bøger til Nordisk Råds Litteraturpris vækker sjældent den helt store interesse uden for bognørdernes verden, og selv der hører det til undtagelserne, at valget udløser alvorlig diskussion.

2010 var en undtagelse. Asger Schnack og Lilian Munk Rösing indstillede Harald Voetman og Josefine Klougart til den fine pris, og så brød helvede løs. Suppleanten var ikke blevet spurgt, og først og fremmest var valget efter manges mening helt ude i skoven.

Der gik selvfølgelig ikke længe, før kritikerne selv blev kritiseret for brødnid og misundelse. Og var der ikke nogle understrømme af sexisme, når ældre, mandlige forfattere angreb, at en ung, smuk kvinde på den måde blev fremhævet?

Personligt forstod jeg heller ikke indstillingen. Peter Høeg, Morten Ramsland og først og fremmest Anne Lise Marstrand-Jørgensen udgav efter min mening bedre og mere interessante romaner sidste år, selvom ’Stigninger og Fald’ bestemt var en stilsikker og lovende debut. (Voetman tør jeg ikke sige noget om endnu, men jeg har da fået bogen bestilt!)

Men det undrer mig, at kritikerne gentagne gange fokuserede på, at Josefine Klougart er forfatterskoleelev. Senest Ib Michael i hans bandbulle mod den danske kritikerstand:

”Undskyld, men det siger noget om den herskende litterære kompetence, at man kan skrive mesterværker som ’Hildegard I’ & II (Anne Lise Marstrand-Jørgensen, red.) og så blive forbigået af en forfatterskoleelev i indstillingen til Nordisk Råds Litteraturpris.” (Hele indlægget her)

Er det ikke et mærkeligt argument, når Ib Michael og alle andre forfattere siger, at de gerne vil have deres værker bedømt på egne præmisser?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s