Anmeldelser · Nyere dansk

Under overfladen

Ida Jessen: En mand kom til byen

Jessen har udgivet tre skønne romaner om den fiktive landsby Hvium. Og så er der denne novellesamling fra 2007, hvor hovedparten af historierne også udspiller sig i landskabet omkring Viborg.

En mand kom til byen - forside
Lidt kedelig forside

Som vanligt rumsterer de store dramaer lige under overfladen i Ida Jessens historier. Hun er en mester i at gøre en genkendelig dansk hverdag uhyggelig eller ubehagelig, og selvom vi lever nok så trygt, så er døden jo stadig den eneste virkelige garanti i tilværelsen. I flere af historierne er det et dødsfald, der sætter gang i forandring eller slipper undertrykte konflikter løs.

Hvium-fans vil især nikke genkendende til Pauli og Ragna på Brogård. De spiller væsentlige roller i den første og den sidste Hvium-roman (’Den der lyver’ og ’Børnene’) men her møder vi dem uden Christians eller Solvejs filter. Det får dem til at træde tydeligere frem, og under læsningen fik jeg faktisk den tanke, at Ragna er den virkelige hovedperson i Hvium-universet.

De har været sammen fra Ragna var helt ung. Der er kommet tre drenge til på slægtsgården, og de lever tilsyneladende en ret almindelig tilværelse. Men i virkeligheden er deres forhold en terrorbalance, hvor Ragnas træthed og Paulis selv-lede når som helst kan bryde frem.

Ida Jessen
Den usynlige konflikts mester.

”Men hun ville have ham til at holde mund. Alting kunne ende med at blive en sag om de to, om Ragna og Pauli, selv et fremmed lig i deres mark. Hele verden kunne vendes og tippes ind i livet på Brogård.” (138)

Sådan er det. Når et par først er på kant, kan altid misforstås og misbruges.

’En mand kom til byen’ hænger naturligt sammen med Hvium-romanerne, så hvis du også er fan af dem, bør du læse novellerne. De når ikke helt den samme knugende intensitet, men der er nogle rigtig gode historier i samlingen.

Jeg har tidligere anmeldt Det første jeg tænker på og Børnene

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s