Anmeldelser · Europæiske perler · Om det at læse

Må monarker gå op i noget?

Alan Bennett: En kongelig læser

Bennett har skrevet en lille, fornøjelig roman, der bygger interessant samfundssatire op på en skrøbelig præmis: Den engelske dronning føler sig ved et uheld nødsaget til at læse en bog, og snart bliver hun så bidt af læsningen, at det begynder at gå ud over hendes arbejde.

En kongelig læser
En glimrende dansk forside af Ida Balslev-Olesen. Kronen, dronningen som en lille dame og optagetheden af bøgerne kommer enkelt og effektivt til udtryk.

Som ivrig læser er det sjovt at følge dronningen ind i litteraturens verden – bogen bekræfter jo også, at man bliver et mere tænksomt og helstøbt menneske af at læse – og det er fundamentalt morsomt at se, når stive normer bliver udfordret.

Men bogen rummer også interessante observationer om monarkiets væsen. F.eks. nævnes det, at dronningen er den eneste sande demokrat, fordi hun er lige distanceret fra og interesseret i alle. Et andet sted argumenteres der for, at offentligheden er interesseret i rollen som monark frem for personen. Og de små ”menneskelige” træk er derfor også indøvede fejltrin, der gør dronningen vedkommende på den helt rigtige og dronningeagtige måde.

Ministres og sekretærers ubehag ved læsningen skyldes frygten for præferencer. Monarkiet skal være så hævet over virkeligheden, at det ikke foretrækker noget. Det må gerne begejstres for fodbold, kunst, forskning, socialt arbejde, mode og alt mulig andet – men det må aldrig se ud som om det foretrækker en af delene for de andre.

Det er vældig interessant, når man tager det danske regentpars interesser i betragtning. Prins Henrik har udgivet digtsamlinger og dronning Margrethe har udstillet sin kunst flere gange. Mange har haft mere end almindelig svært ved at forholde sig til det. En ting er at give en tidligere politidirektør en over nakken, fordi hun springer ud som kriminalforfatter. Noget helt andet er at afskrive dronningens malerier som amatøragtige og uværdige til den fornemme udstillingsplads, de automatisk får.

De kongelige ER noget andet, ellers ville vi ikke have et monarki. Derfor er det også umuligt at opfylde deres ønske om at se deres værker i deres egen ret og på lige fod med andre kunstnere.

Alan Bennett

Bennett lader heller ikke forfatterstanden eller politikerstanden gå ram forbi. Der er masser af morsomme detaljer og ideer til læsning rundt om i teksten. Den lille bog kan derfor anbefales på det varmeste. Den er letlæst, men tankevækkende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s