Om det at læse

En ny sæson med DR-romanklubben

På onsdag går det løs igen: Når vi samles på Nakskov Bibliotek for at diskutere Jens Blendstrups ’Bombaygryde’ betyder det samtidig starten på en ny sæson i DR-romanklubben.

Jeg har været med de to sidste år, og det er en skøn mulighed for at læse nogle af årets bedste danske romaner og ikke mindst for at diskutere dem med andre entusiastiske læsere. Det er dejligt at få lejlighed til at fortælle om ens egen oplevelse, og det er især interessant at høre, hvad andre har fået ud af mødet med bogen.

Det er en klar påmindelse om, at en bog ikke bare er god eller dårlig, og at den ikke bare har én betydning. Læseoplevelsen opstår i mødet mellem teksten og læseren. Læsere er forskellige, og derfor får de heller ikke det samme ud af den samme bog. De sjoveste diskussioner opstår tit, hvor der er størst uenighed.

Hvert år har romanklubben præsenteret mig for nye forfattere. Det er en af fornøjelserne ved at være med, selvom det ikke er alle, jeg gider læse mere af. Der er også – for mig – ukendte forfattere på tapetet i år, hvor DR og Litteratursiden indtil videre har løftet sløret for de fire første bøger:

Bombaygryde

Jeg tænker på Jens Blendstrup som en underfundig forfatter, hvis tekster man læser med et smil på læben. Men jeg ved det faktisk ikke, for jeg har kun læst klummer o.l. fra hans hånd. Jeg er spændt på, om det humoristiske kan bære i romanens større format.

Det dobbelte land

Birgithe Kosovic kender jeg ikke, men jeg husker positive anmeldelser af ’Det dobbelte land’ og krigene på Balkan er jo stadig et både aktuelt og spændende emne.

Hildegard II

Jeg har lige læst Anne Lise Marstrand-Jørgensens Hildegard, som jeg var begejstret for. (Se forrige indlæg) Det kommer derfor næppe bag på nogen, at jeg ser vældig meget frem til fortsættelsen.

Burgundia

Hans Henrik Møllers ’Burgundia’ har jeg ikke rigtig noget forhold til. Jeg kender hverken forfatteren eller bogen, men det ville jo også være en kedelig sæson, hvis der ikke var en joker imellem. Og så kan jeg måske finde ud af, hvad en ”geografisk roman” er for noget?

Umiddelbart mangler programmet måske et af de helt store navne. Det kan nå at komme, når de to sidste deltagere røbes i løbet af december. Og under alle omstændigheder ved man jo aldrig, hvor den næste store læseoplevelse gemmer sig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s