Anmeldelser · Nyere dansk

Krystalkugle fra fortiden

Hanne Marie Svendsen: Guldkuglen

Romanen har undertitlen ”Fortælling om en ø”, men ”fortælling om en slægt” ville være lige så passende. Vi følger nemlig Niels Gløe og hans efterkommere over en periode på et par hundrede år. Men ø og slægt smelter sammen, for de er med til at udvikle en sandet ø til et industrielt overproduktionssamfund, der til sidst er ved at drukne i sit eget skidt.

Velvalgt forsideillustration af Olivia Holm-Møller

Skæringspunktet er Maja Stina, som fortælleren taler til, samtidig med at hun fortæller historierne om slægtens oprindelse og udvikling. Som så ofte i den slags historier, er det grundlæggerne, der står klarest i fortællingen. Det er simpelthen svært at holde dampen oppe, når også tredje og fjerde generation både skal fremstå som sandsynlige arvtagere og originaler i deres egen ret. Maja Stina står også meget uklart for mig. Hun inddrages i meget, men hun er først og fremmest en sikker havn for mange af de udsatte kvindeskikkelser.

Titlen refererer til et smykke, som Maja Stine får foræret af en sømand. Den er både en talisman og en krystalkugle, som verden kan følges igennem. Fortællingen krydres med mange andre overnaturlige elementer – mystisk dødsfald, smed med særlige evner, mekaniske revisorer f.eks. – hvilket tyder på en solid inspiration fra magisk realisme.

Bogen udkom i 1985, og jeg har egentlig på fornemmelsen, at den ville have gjort et bedre indtryk, hvis jeg havde læst den på udgivelsestidspunktet. (Altså bortset fra, at jeg var 12 og mere optaget af De tre Detektiver!) Grebene er set før, og den dystopiske slutning var langt fra dagens største problemer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s