Anmeldelser · Kunst og kultur

Helga Theilgaard: De rodløse

På Lys over Lolland så jeg to kunstnere, der for alvor gjorde indtryk på mig. Den ene var selvfølgelig Richard Winther, og den anden var fotografen Helga Theilgaard. Hendes portrætter af hjemløse var placeret på stolper i sorte betonklodser uden for indgangen til Højbygaard Papirfabrik, og de rå, upolerede billeder var en perfekt indledning til udstillingen i de gamle fabrikshaller.

’De rodløse’ er bogudgaven af udstillingen. Den rummer 29 sort/hvid portrætter af hjemløse. Baggrunden er helt hvid, og mændene er typisk i bar overkrop. På nogle – særligt de ældre, er forfaldet nemt at se, og på den modstående side, er der en ganske kort biografi. Den er holdt i et nøgternt sprog og overstiger sjældent ti linjer.

Portrætterne forfalder hverken til at idealisere de hjemløse eller til at svælge i deres dårligdomme. Fokus er ikke på hjemløshed som fænomen, men derimod på det enkelte menneske, der fremstår som et ligeværdigt individ. Nogle kigger roligt på os, andre er tydeligvis påvirkede af stoffer, mens atter andre møder læseren med trods. Det gælder f.eks. Finn Majlund, der også er på bogens forside. Han vil sgu ikke finde sig i noget!

I efterordet skriver Preben Brandt bl.a.: ”Hjemløse er lige så stærke, som de er svage – og bør respekteres som de mennesker, de er. De har krav på at få tilbudt hjælp. Og på at få lov til at leve en anderledes tilværelse.” Den dobbelthed rammer præcis ned i Theilgaards projekt.

Billederne er også i bogen meget stærke og vedkommende, og særligt de unge hjemløse gør et stærkt indtryk, for de er så helt igennem almindelige. (De ældre er selvfølgelig også almindelige, men det hårde liv kan ses på dem.) De nøgterne tekster giver en sociologisk analyse i miniformat, fordi så meget svigt går igen, men de giver også hver af de portrætterede en historie og en identitet.

Helt så god som udstillingen er bogen selvfølgelig ikke, men den er stadig vedkommende, og i sofaen er der mere tid til at læse teksterne og reflektere over, hvor heldig man er.

En kommentar til “Helga Theilgaard: De rodløse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s