Anmeldelser · Nyere dansk

Meghan D. Jakobsen: Om at være kone i Saudi-Arabien

Bogen udkom første gange i 2000 under den mere sigende titel ”Det tynde øl – om at være kone i Saudi-Arabien.” Sagen er nemlig, at vestlige kvinder må indordne sig under saudiernes normer, når de som Meghan D. Jakobsen kommer til landet, fordi deres mand bliver udstationeret der.

Forfatteren opholdt sig to år i det mærkelige ørkenrige, og det er der kommet en smuk og interessant bemærkning ud af. På mange måder bekræfter den til fulde billedet af landet som hjemsted for fanatisk islamisme – bin Laden er ikke for ingenting saudier – men den lader samtidig læseren komme tættere på en virkelighed, som selvfølgelig altid er mere kompliceret end som så.

Som vesterlænding bevæger Jakobsen og konen sig selvfølgelig i den højere middelklasse, og det mest interessante i bogen er skildringen af den saudiarabiske modpart. Kvinderne er både godt uddannet og i vid udstrækning i job, og det er ikke på trods af, men på grund af den ekstreme kønsopdeling. Når mænd nu ikke må være sammen med kvinder, så må kvinderne jo selv blive tøjhandlere, læger og endda advokater, så der kan være ordnede forhold i deres parallelunivers.

Meget værre stillet er de mange fremmedarbejdere fra Indien, Pakistan og Filipinerne, der i praksis holder samfundet kørende for saudierne, der ikke kunne drømme om at have mindre end en lederstilling. Muslimsk fællesskab eller ej, så er racismen udbredt, og de fattige trosfæller udnyttes systematisk og straffes nådesløst, hvis de falder igennem systemet og må stjæle sig til mad.

Selvom jeg har læst andre skildringer af chop-chop square, så var det alligevel chokerende at læse omfanget af henrettelserne. De står på hver eneste fredag og antallet af henrettede nåede i et af årene op på 295. Det må sende landet helt i top på listen over henrettede per indbygger. Hvordan det land kan være en af vestens vigtigste allierede i Mellemøsten er mig en gåde. (Ja, ja, jeg ved det godt: olien og alt det der.)

Meghan D. Jakobsen har efterfølgende udgivet skønlitterære værker.

En god rejseberetning kan tage læseren med til steder og mennesker, som man ellers ikke har adgang til. Det lever Meghan D. Jakobsen til fulde op til i den letlæste og medrivende bog.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s