Anmeldelser · Nyere dansk

Jørn Riel: Den fede hvide tuan – og andre fortællinger

Min svigerfar er begejstret for Jørn Riel, som han har en hel stribe bøger med, så da jeg var på besøg hos dem i sommerferien lånte jeg et par stykker med hjem, blandt andet denne novellesamling.

Bogen udkom i 1981 og rummer ti barske fortællinger fra Sydøstasien. Novellerne kredser om kultursammenstød i kolonialismens eftertid, og Riel præsenterer læseren for en bred vifte af bud på, hvordan det kan spænde af. Lige fra den brovtende herremandsmentalitet i ’Sagen ved Mushi’ over underdanigheden i ’Skyggerne’ til behovet for at reagere i ’Stagerne’.

Selvom kulturforskellene nogle gange bliver lidt karikerede – den lokale medhjælper i ’Sagen ved Mushi’ er f.eks. FOR markeret en kontrast til den vulgære europæer – så er det samlede billede sammensat og præget af Riels lange ophold i området. Vold og undertrykkelse under Suhartos diktatur præger mange af novellerne, hvor indonesernes selvbestemmelse også udarter i nationalisme og undertrykkelse af kinesiske indvandrere.

Alligevel slutter samlingen med en vis optimisme: Børnene er jo i udgangspunktet uskyldige, så bruddet med krigens logik er muligt. Kærligheden overvinder alt – og efter uafhængigheden bliver ligeværdig kærlighed mellem ”hvide” og ”indfødte” mulig.

Alt i alt en samling udmærkede historier, som dog ikke er banebrydende på nogen måde.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s