Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Jens Lapidus og Peter Bergting: Bandekrig 145

Filmaktuelle Jens Lapidus – Snabba Cash – er en af de seneste års mest succesfulde svenske krimiforfattere. Han fokuserer på Stockholms bandemiljøer, der skildres i en rå og realistisk stil, der minder meget om den danske Pusher-serie. Krimi noir genren har også en stolt tradition inden for tegneserieverdenen med Sin City som et markant eksempel. På dansk kan nævnes Blodets konkubine af Palle Schmidt, som jeg har omtalt her.

Forside med dyster, oppustet hævner

Her følger vi et bandeopgør i Stockholm mellem en indvandrergruppering og en gruppe jugoslaviske gangstere. Jiva er blevet voldtaget af en af de jugoslaviske unge, og da hendes storebror Mahmud tager sagen i egen hånd, har vi balladen.

Angiveligt er det altså alene personlige årsager, der driver konflikten. Det virker måske ikke helt overbevisende, og i det hele taget hænger plottet ikke videre godt sammen. (Det går galt lige fra starten, da Mahmud på samme tid beder søsteren gå til politiet og beslutter sig for selv at hævne sig. Det virker jo lidt dumt at advisere politiet inden man begår selvtægt.)

Der er også lidt for mange klicheer – den grotesk uforstående politichef f.eks. – men som i så mange andre udgivelser inden for genren skal albummet bedømmes på sin stemning, og her trækker Bergtings stilsikre fremstilling af Stockholms skyggesider op. De sorte rammer passer perfekt, og der er en god dynamik i aktionscenerne.

Det er ikke solskinsdagene, der dominerer.

Som et lille kuriosum optræder krimiforfatter og underviser på politiskolen Leif G.W. Persson med et par ekspertudtalelser til fjernsynet. Men det kan nu ikke fjerne indtrykket af et ok album, der er underholdende uden at være videre originalt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s