Anmeldelser · Nyere dansk

Ib Michael: Vanillepigen

For et par år siden kårede Jyllandsposten Vor Tids Danske Roman, og juryen pegede på Michaels roman fra 1991, så forventningerne til Vaniliepigen var ganske høje. Også fordi jeg har nydt de par romaner, jeg tidligere har læst fra hans hånd. På den anden side havde jeg faktisk ingen fornemmelse af, hvad bogen egentlig handlede om, eller hvad titlen mon hentydede til. Det sidste blev dog hurtigt forklaret, da den unavngivne fortæller i romanens start ankommer til Roskilde og giver sig til at pakke minderne om sin opvækst i byen ud.

Blandt effekterne er et billede af sydhavsprinsessen Lelemata, som familiens sorte får – mormoderens bror Viggo – giftede sig med, efter at være strejfet om på verdenshavene i mange år. Bogen følger fortællerens liv fra tre-årsalderen til hans start i skolen. Det er en barndom præget af smerte og afsavn, selvom han vokser op blandt Roskildes bedre borgerskab, for forholdet mellem forældrene knager under faderens talrige sidespring, og familien rammes af tragedie, da lillesøsteren Lulu, som bogen er dedikeret til, lammes af polio.

Drengens tilværelse er en opdagelsesrejse i livet, hvor han bliver ven med buddrengen Olaf, og i slægtens historie, hvor man mere end fornemmer, at han overtager Viggos udlængsel og trang til at komme til mere eksotiske egne. Alt bliver omsat til magiske fortællinger for Lulu, der langsomt kæmper sig tilbage til livet. Resultatet er en blanding af røverhistorier og erindringsglimt, der tilsammen skaber en smuk skildring af opvækst i efterkrigstidens Danmark.

Ib Michael - en af Danmarks store fortællere.

Michaels stil er som sædvanlig den magiske realisme. Mormoren kan se lidt mere end almindeligt af familiens skæbne. Fortælleren oplever også at forfædrene kommer til ham om natten – han er kronprinsen, der skal overtage mormorens sorte perle – men de overnaturlige elementer bruges kun i afmålte doser. Det er krydderiet på drengelivet, og som sådan fungerer det rigtig godt. Jeg glæder mig til de næste to bind i trilogien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s