Anmeldelser · Nordlys - bøger fra Norden

Sofi Oksanen: Renselse

Den unge finske forfatter Sofi Oksanen vandt Nordisk Råds Litteraturpris i år – og efter at have læst ’Renselse’ kan jeg godt forstå det. Med et udfordrende sprog, en banalt spændende historie og modet til at håndtere tidens store spørgsmål var bogen en stor oplevelse.

Interessant omslag.

Den aldrende Aliide Truu finder en regnfuld morgen i 1992 den forslåede og forkomne Zara på sin gårdsplads ude i den estiske provins. Mod sin vilje inviterer hun pigen inden for, og det danner udgangspunkt for lange tilbageblik på de to hovedpersoners liv.

Aliide var før, under og efter 2. verdenskrig forelsket i søsterens mand Hans, der efter den sovjetiske tilbageerobring i 1944 måtte holde sig skjult for NKVD. Det retter fokus på søstrene, der hives ind til barske afhøringer og tvinger dem til umulige valg. Aliide allierer sig med den fremadstræbende kommunist Martin Truu, men kan hun også redde søsteren? Og er hun ude på at beskytte Hans, eller vil hun have ham for sig selv?

Mere skal ikke røbes her, men Sofi Oksanen formår eminent at udvikle historien, så personerne og deres handlinger hele tiden skifter karakter. Grundlæggende er det selvfølgelig det totalitære system, der presser Aliide ud i umulige valg, men selv på de betingelser ved man som læser aldrig helt, hvad man skal mene om hende.

Zara er vokset op i Vladivostok, men har estiske rødder. Hendes veninde Oksana (!) har lokket hende til vesten med løfter om afslappende arbejde på hotel, men hun er naturligvis endt som prostitueret hos en underafdeling af den russiske mafia, hvor arbejdsforholdene byder på vold, voldtægt, ydmygelse og en evig gældsfælde, som hun aldrig kan komme ud af.  Oksanen tegner et grumt og dybt ubehageligt billede af den trafficking og den hensynsløse udnyttelse af udenlandske kvinder, som vi alle ved finder sted midt imellem os – uden at vi for alvor gør noget ved den.

Selviscenesættelse lægger ikke Sofi Oksanen fjernt - men det skal være hende tilgivet, for hold da op, hvor kan hun skrive!

Først og sidst er ’Renselse’ en fortælling om, hvor umuligt det er at være menneske i en umenneskelig verden og om hvor ufatteligt meget ondskab verden er fyldt af, både før og efter kommunismens fald. Men det er også en fortælling med en positiv grundtone, for selv presset til det yderste kæmper både Aliide og Zara for et bedre liv. Selvom nogle af deres valg er dumme eller ligefrem moralsk forkerte, holdt jeg som læser af dem og håbede på deres vegne til det sidste.

’Renselse’ er en stor læseoplevelse fra en nordisk forfatter, som vi forhåbentlig kommer til at se meget mere til på dansk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s