Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Pierre Christin og Enki Bilal: Jagten

Albummet udkom første gang på fransk i 1983, og det giver et klart indblik i det kommunistiske Østeuropas politiske forfald. Ni højtstående partifunktionærer fra østbloklandene samles til et jagtselskab i Polen. De er alle satellitter om den mægtige russer Aleksandrovitj Tjevtjenko, der er veteran fra oktoberrevolutionen og siden har taget alle de mange omskiftelige magtkonstellationer med. Selvom han nu er svækket og stum, er det stadig ham, der er i total kontrol. Et klart billede på Sovjetunionens forhold til de øvrige lande.

Historien fortælles fra hans trofaste tolk og medhjælpers perspektiv. Han sætter den franske nybegynder ind i selskabet, og hele den kommunistiske historie vises gennem tilbageblik og beskrivelser af jagtens deltagere. Det gør albummet lidt tungt, og der er lidt for meget historieundervisning over det, inden handlingen for alvor begynder at folde sig ud.

Bogens styrke er den klare fremstilling af det kommunistiske systems absolutte forfald. Partifunktionærerne har for længst mistet enhver form for idealisme, så det kan ikke undre, at regimerne simpelthen klappede sammen, da den militære rygrad forsvandt. Det perspektiv foldes yderligere ud i efterskriftet fra 1990, hvor hovedpersonernes reaktion på systemskiftet gennemgås.

Bilals tegninger er tunge og markerede, og det passer enormt godt til hovedpersonerne. De hærgede og sammenbidte ansigter har set mere end godt er. Erindringsbillederne er holdt i en mere drømmende, ekspressiv stil, som også fungerer fint.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s