Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Fra den vide verden

Roger Crumb: Verdens Skabelse

Som så mange andre, kendte jeg mest Crumb for hans syrede tegneserier om Fritz the Cat, så det var noget af en overraskelse at opdage, at han var i gang med at illustrere de fem mosebøger. Det er da heller ikke religiøs overbevisning der driver ham, men derimod en interesse for nogle af de helt grundlæggende fortællinger i den vestlige kultur.

Verdens Skabelse
Adam og Eva er solidt byggede i Crumbs udgave.

I ’Verdens Skabelse’ får vi første del af historien, fra de to skabelsesberetninger til historien om Josef og hungersnøden i Egypten. Crumb har udelukkende stået for illustrationerne – godt 200 sider – mens teksten er taget fra den officielle danske bibeloversættelse fra 1992.

Første mosebog rummer nogle fantastiske historier, men moralsk inspiration er der ikke så meget af, for hovedpersonerne opfører sig mildt sagt amoralsk. Fædrene er skruppelløse patriarker, og når klanerne støder sammen, er der hele tiden en fornemmelse af øretæver i luften. Gud fører selvfølgelig an i løjerne, når han som en anden gangster truer og befaler sine udvalgte og myrder sine modstandere efter forgodtbefindende. Afprøvningen af Abraham, der beordres til at ofre sin søn Isak, mindede mig mest om Stalins vane med at sende sine nærmeste medarbejderes familie til Sibirien – bare for at se om det rystede deres loyalitet. (Det gjorde det sjældent.)

Der er kort sagt ikke meget i bogen, der overbeviser mig om fordelene ved religion, men jeg er meget enig med Crumb i, at historierne under alle omstændigheder er så centrale, at man bør kende dem. Her var billedudgaven en god støtte, for godt nok har jeg en bibel stående, men det er begrænset, hvad jeg har fået læst i den.

Illustration fra bogen
Der bliver gået til vaflerne - her incestscene.

Tegningerne er stemningsfulde, og Crumb lægger på ingen måde fingre imellem. Når teksten taler om sex, død og vold, så får læseren syn for sagen, og den lidt gammeldags, detaljerede tegnestil passer godt til emnet.

2 kommentarer til “Roger Crumb: Verdens Skabelse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s