Anmeldelser · Nyere dansk

Hans Otto Jørgensen: Exodus

Jeg har tidligere læst Jørgensens fremragende Ida og Axel-trilogi, og det er det samme stof, der tages under behandling her. Vi følger Kaj, Eskild og Silke under opvæksten i 1930’erne og som unge og voksne efter anden verdenskrig. Selve krigen spiller ikke den store rolle.

cover
Flot, rugende forside af Sven Reiner Johansen. Er det udgangen man kan se?

Kaj og Eskild er brødre, opvokset på en gård i Midtjylland. Normalt går gården til den ældste, men Kaj viser snart boglige evner, så der satses på at få ham i gymnasiet og dernæst på Polyteknisk Læreanstalt for at blive ingeniør, mens Eskild må tage det hårde slid derhjemme. Silke er bypige. Hun møder først Kaj og gennem ham Eskild, så romanen snart udfolder en klassisk kærlighedstrekant.

Hans Otto Jørgensen har stadig et usædvanligt skarpt øre for det gamle landbrugssamfunds særlige terminologi. Det vækker megen genkendelse hos en, der selv er opvokset på landet, og i det hele taget tjener det ham til ære, at han ikke romantiserer de onde gamle dage på landet. Eskilds oprør er originalt tænkt, men jeg vil ikke røbe det her.

Hans Otto Jørgensen

Sproget er udtryksfuldt og pointeret. Jørgensen kan godt lide at bruge kursiv til at fremhæve vigtige pointer. (Sådan er det!) Her et eksempel på reaktionen, når hygge-romantikken tager overhånd: ”Den blå salthøne og det pudsede sølvtøj og bare ordet ’tretårnet’ og lysmanchetterne giver hende kvalme, og i det hele taget alt, hvad der er broderet. Og alt, hvad der har en blonde, og sønderjyske kniplinger.” (37)

Det er flot og medrivende at læsning. I sidste ende går udviklingen kun en vej på landet. Alle går før eller siden, mere eller mindre frivilligt, mod udgangen, så titlen Exodus er velvalgt. Med titlens hentydning til jødernes udvandring fra Egypten, mener Jørgensen vel også grundlæggende at udviklingen går til det bedre. Exodus er en fin lille roman, som vel også danner modvægt til Ida og Axel-trilogien, hvor vi fulgte dem, der blev på gården. Den når dog ikke helt trilogiens dybde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s