Anmeldelser · Klassikerhjørnet · Scenekanten

Machohelte til grin

Homers fortællinger i Illiaden og Odysseen er i årtusinder blevet læst for deres drabelige historier, hvor harniskklædte kæmper stødte sammen på slagmarken. Ufejlbarlige var de ikke just, men de var dog positive og modige maskuline skikkelser.

Ikke alle har troet på den udlægning. Ludvig Holberg gjorde allerede i 1724 tykt grin med det hele i Ulysses von Ithacien, og Det kongelige Teater strammer skruen en ekstra gang i nyopførelsen, der gik i København i vinters og som nu er på turne. Vestlollands Teaterkreds havde fået stykket til Nakskov i går, hvor jeg havde fornøjelsen af at se det.

I centrum står Peter Plaugborg som Ulysses og Henrik Kofoed som hans tjener Chilian, der helst vil være fri for krig – og især helst fri for at tage slåskampene for de høje herrer, der mere har det i munden end i sværdet. Kofoeds Chilian mindede mig om Svejk, og man kan kun have sympati for denne fornuftens stemme i et testestoron-pumpede univers.

Den bedste præstation stod Peter Plaugborg nu for. Han springer rundt på kulisserne som en abe, fjedrer i knæene som en krydsning mellem en bodybuilder og John Travolta i Saturday Night Fever og brøler HEEEYYY, når han føler sig truet og skal sætte sin mening igennem. Skridt for skridt – og helt bogstaveligt – klædes heltens maskuline ideal af, til der ikke er andet end narrehatten og tomheden tilbage. Og selv da fabler han om den store Ulysses fra Ithacien.

Første halvdel er klart den bedste. Det svarer til de tre første akter, som også i Holbergs tekst hæver sig noget over resten. Holberg ville gøre grin med den samtidige tyske komedie, der brugte billige effekter og ikke respekterede dogmerne om tidens og stedets enhed, men den diskussion burde måske være ført i andre steder, for Ulysses von Ithacien kommer selv til at lide af de problemer, som Holberg gør grin med.

Det skal ikke afholde nogen fra at se forestillingen. Jeg morede mig i hvert fald storartet hele vejen igennem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s