Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Joann Sfar: Rabbinerens kat 1 og 2

’Rabbinerens kat’ handler om rabbineren Sfar, der levede som en del af en jødisk menighed i Algier i 1930’erne, om hans familie (datteren og svigersønnen), om hans mærkelige familiemedlem Løvernes Malka og naturligvis om hans nogle gange talende, men altid observerende og reflekterende kat. Der er ikke tale om en samlet graphic novel, men om fem historier fra lige så mange originalalbums med hver sit tema.

 Rabbinerens kat bind 1 

Det giver en god afveksling, og naturligvis er der personer, som går igen fra historie til historie, så man virkelig føler, at man kommer til at kende dem og deres problemer. Ofte reflekteres der over filosofiske og religiøse pointer – og her kan jeg godt mærke, at jeg er på udebane i forhold til jødiske traditioner.

 Rabbinerens kat bind 2

Gennem hele historien flyder en tone af visdom og tolerance blandt de ældre lærde – Sfar har f.eks. en god ven: imamen Sfar – som godt kan komme ud af det med hinanden. Desværre står det i skarp kontrast til udviklingen i Nordafrika efter selvstændigheden, hvor den ældgamle sefardiske jødedom efterhånden er blevet trængt ud. Det er ikke et budskab Sfar presser ned i halsen på læseren, men det er svært ikke at tænke med.

Fortællingens Sfar 1 og 2 diskuterer.

Nogle tegninger er ”grimme” – specielt katten ligner ind imellem et monster – men de fleste er smukke og meget stemningsfulde. Jeg har ikke været i Nordafrika, så jeg tør ikke sige, om farverne er rigtige, men de passer godt på mine forventninger.

Der er en tendens til, at lange graphic novels, der er udkommet som en albumserie, mister niveau og fokus undervejs, men det er ikke tilfældet her. Jeg var vild med den sidste historie, som var fyldt med gale russere og en vanvittig ekspedition ned gennem Afrika på jagt efter en tabt jødisk stamme. Alt i alt et anbefalelsesværdigt bekendtskab, selvom jeg ikke var helt op at ringe over de midterste historier.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s