Anmeldelser · Europæiske perler

Pat Barker: The Man Who Wasn’t There

Jeg var vild med Barkers Regeneration-trilogi om første verdenskrig, så forventningerne til denne roman var ganske store – selvom det er et tidligt værk fra tiden før det store gennembrud. Denne, hendes tredje bog, er imidlertid et udtryk for et fuldt udviklet forfatterskab, der blot ikke er blevet helt så ambitiøst endnu.

Året er 1955 og Colin er 12 år gammel. Den fraværende mand i titlen er hans for, for Colin er født under krigen og bor alene med sin mor. Af hende kan han ikke få andet end tågede forklaringer om, at faderen er død som soldat i Frankrig. Colin er intelligent, og mens hans mor arbejder som servitrice af en eller anden art, så går han i grammer school og er på vej op i samfundet. Han er også ved at blive voksen, og spørgsmålet og faderen nager ham mere og mere.

Romanen udspiller sig over tre dage. Der sker ikke så meget, men overgangen til voksenlivet afspejler sig i den krigsfilm, som han konstant fremmaner for sit indre blik i bedste manuskriptstil med replikker og regibemærkninger. I starten er det en simpel historie om den heroiske modstandsbevægelse, men som bogens krider frem, bliver billedet stadig mere mudret og afstanden til biografernes heroisering tydeligere.

Pat Barker

Samtidigt begynder Colin at se en mystisk sortklædt skikkelse – hvad er det for noget? Det flirter med gyserens uhygge, men det afgørende er hans indre udvikling.

Barkers arbejdersprog er ramt lige på kornet, og den langsomme afdækning af personernes dybere lag er gribende. En rigtig god, lille bog om det store og spændende emne, som krigens efterliv i senere generationer er.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s