Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Jason Lutes: Berlin – en by af sten

’En by af sten’ er første del af en planlagt trilogi om mellemkrigstidens tyske hovedstad. Historien starter i 1928, hvor den unge kunststuderende Marthe Müller på vej til Berlin møder den garvede journalist Kurt Severing, der arbejder på en af Weimarrepublikkens demokratisk sindede aviser.

Berlin - En by af sten 

I togkupeen sidder også en sovende brunskjorte. Et tydeligt varsel om det monster, der vil rejse sig og feje deres verden af banen inden trilogien er overstået. I dette bind er fokus snarere på at stille brikkerne op, og Lutes fører med sikker hånd læseren ind i Berlins ideologiske inferno. Splittelsen mellem de radikale elementer på højre- og venstrefløjen repræsenteres af et arbejderpar, hvor faderen bliver nazist og moderen kommer ind i et lettere idealiseret arbejderfællesskab.

Dertil kommer Severings avis, der nok er demokratisk, men også i modsætning til Weimar-republikkens fiflen med Versailles-freden, og hele det avantgardistiske kunstnermiljø, som Marthe kommer i kontakt med på akademiet. Bindet slutter med sammenstødene 1. maj 1929 – et klart tegn på, at den politiske vold er ved at blive dominerende.

Lutes' streg er smuk og stemningsfuld.

Tegningerne er holdt i en enkel sort/hvid streg, med smukke og stemningsfulde billeder af Berlin. Alt i alt er det et imponerende tidsbillede, og jeg ser meget frem til de næste bind. Det eneste jeg har at udsætte på ’En by af sten’ er faktisk, at det i lidt for høj grad handler om at stille brikkerne op til den uundgåelige undergang, som læseren ved vil komme i de næste bind.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s