Anmeldelser · Historie · Politik og samfund

Hans Mortensen: Dét, Svend mener, er…

Bortset fra nogle korte indledninger til de enkelte kapitler, er bogen Svend Aukens tyve timer lange tale til journalisten Hans Mortensen. Han har utvivlsomt foretaget en sproglig oprensning og en vis inddeling i temaer og emner, men helt grundlæggende er det at læse bogen, som at side med Svend Auken foran den buldrende kamin og høre ham fortælle. Det er bogens styrke, og i mindre grad dens svaghed. 

 

Svend fortæller...

Problemet er, at holdningerne til konkrete begivenheder sjældent er dokumenterede, og at Auken i enkelte tilfælde husker forkert eller i hvert fald giver en noget farvet fremstilling af virkeligheden. Sådan må det være, når der fortælles på erindringen uden den store støtte i notater, dagbøger og andet skriftligt materiale, og det skal man selvfølgelig holde sig for øje, hvis man vil bruge bogen som kildeskrift.

Styrken er en umiddelbarhed i fortællingen og en enkelhed i fremstillingen, som næppe kunne opstå i et skrevet manuskript. Auken fortæller smittende om sit forhold til skiftende socialdemokratiske ledere, og han udfolder sine holdninger til Socialdemokratiets store krise. Man mærker, at det er en gammel mand, der ser tilbage, for han har tilgivet det meste og er udmærket i stand til at se (nogle af) sine fejl, f.eks. i forhold til Ritts lejlighedssag. Den manglende evne til at lukke den var med til at underminere hans autoritet.

Kapitlet om formandsopgøret er interessant, men det mest spændende er refleksionerne over, hvorfor Auken blev socialdemokrat, og hvad der er så særligt for Socialdemokratiet. Svaret er en ikke‑utopisk ‑ fordi der ikke er noget klart endemål ‑ stræben efter at give mennesket ressourcer til at klare sig selv. For Auken var det gode ved Socialdemokratiet, at det forenede idealisme med pragmatise. Det er resultaterne, det drejer sig om, og det er resultaterne, han er mest stolt af.

Svend Auken er ‑ som hans gamle ideologiske modstander, Uffe Ellemann ‑ en engageret fortæller, som det er værd at lytte til, uanset om man er enig med ham eller ej.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s