Anmeldelser · Fra den vide verden · Klassikerhjørnet

Isabel Allende: Åndernes hus

 ”Har du ikke læst den?” spurgte min kone, da hun så, jeg var i gang med Åndernes hus. ”Det troede jeg da alle havde.” Nu nævnte hun ikke, om hun SELV havde læst den, men rigtigt er det, at mange, rigtig mange, læste Allende for tyve år siden. Jeg kunne også se på indledningen, at jeg var begyndt på den for mange år siden, men læst den færdig havde jeg altså ikke.

Grimt cover - men jeg fik den billigt!

Romanen er en storslået slægtsroman fra Chile, hvor vi følger patriarken Esteban Trueda, hans kone Clara og – som traditionen foreskriver det – de to følgende generationer. Trueda er en dybt usympatisk person, der livet igennem lider af voldsomme hidsighedsanfald, systematisk voldtager bondepigerne på godset og i øvrigt støtter den reaktionære højrefløj.

Alligevel udspiller der sig et leben uden lige i hans hus, fordi hans kone Clara har overnaturlige evner og formår at tiltrække et rend af spiritister og fattige kunstnere, og Esteban har trods alt så meget frisind, at han i sidste ende lader børn og børnebørn leve deres eget liv. Familiehistorien er i centrum, men romanen fortæller også om de sociale spændinger i det ulige land, uanset om familien opholder sig i huset i hovedstaden eller på familiegodset Maria Selvtredje, der i flere omgange må bygges op fra grunden.

I starten var jeg lidt træt af Claras profetiske evner, men jeg blev hurtigt suget så meget ind i historien, der udvikler sig både overraskende og tragisk med militærkuppet som kulmination, at det blev en selvfølgelig del af fortællingen. Det hjælper også, at de mystiske hændelser nogenlunde begrænser sig til Clara.

Romanen er tydeligvis skrevet på vreden over kuppet mod den demokratisk valgte, socialistiske præsident, men den bliver aldrig propaganda, fordi familiens udvikling trods alt er vigtigst, og især fordi Estaban som repræsentant for de konservative nok er usympatisk men også gøres interessant og fremstilles med integritet.

Her knap 30 år efter udgivelsen holder Allendes debut stadig, så hvis du heller ikke har læst den endnu, så kan den anbefales.

En kommentar til “Isabel Allende: Åndernes hus

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s