Om det at læse

Mit liv med bøger på nettet: librarything.com

De senere år har jeg både læst mere skønlitteratur, end tilfældet har været meget, meget længe, og udforsket nogle af nettets muligheder som bogelsker. Jeg tror, der er en sammenhæng, for det bliver (endnu) sjovere at læse bøger, når man har et sted at give sine mening til kende, et sted at diskutere læseoplevelser med andre læsere, og et sted at sammenligne sine bogvaner med andres. Til det sidste er den amerikansk baserede side librarything.com fantastisk.

Siden er bygget op om de enkelte medlemmers biblioteker, hvor man kan registrere de bøger, man ejer, har læst eller begge dele. Mit bibliotek er en oversigt over bøger jeg har læst, for det er vigtigere for mig at holde styr på, hvad jeg har læst, end hvilke bøger jeg ejer. (Der er naturligvis sammenfald, men jeg holder så meget af at købe og ønske mig bøger, at jeg har et betydeligt efterslæb med at få dem læst. Og biblioteksbøgerne tæller jo også med i min læseprofil.) Indtastningen er ganske nem, fordi der kan trækkes på eksisterende databaser som amazon.com og bibliotek.dk.

Men det fantastiske ved librarything er alt det, der er bygget op omkring samlingerne. Det er muligt at se, hvilke andre medlemmer, der har de samme bøger som en selv, eller hvilke andre medlemmer, der deler interessen for obskure finske forfattere, som man ellers ikke kender andre, der læser. Til hvert enkelt værk kan man finde automatiske og personlige anbefalinger af lignende værker, hvis man er faldet over noget fantastisk. Der er oversigter over vindere af bogpriser, rækkefølgen af bogserier og de største krimier nogen sinde – alt sammen opbygget af brugerne og derfor i stadig udvikling. Underlige statistikker som andelen af døde vs levende forfattere i samlingen er ekstra krydderi.

Hvis du skulle have lyst til at se mulighederne, kan du enten gå til startsiden på www.librarything.com eller se mit bibliotek.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s