Anmeldelser · Nyere dansk

DR Romanklubben (2. runde) Julia Butschkow: Apropos Opa

Jeg ville så gerne synes godt om denne bog. En ung, dansk forfatter, der tør tage fat på tilværelsens store spørgsmål og endda har skrevet om et emne, som interesserer mig, nemlig anden verdenskrigs langstrakte efterliv. Og så synes jeg bare ikke at romanen er særlig vellykket.

’Apropos Opa’ hører til det seneste tiårs strøm af selvbiografiske romaner. I dette tilfælde trækker Butschkow på sine erfaringer med en delvis tysk familie, og i modsætning til Knud Romers mor var hendes morfar en vaskeægte rendyrket nazist. Til gengæld bor han stadig i Tyskland, så de tyske aner er mere et eksistentielt problem for den unge fortæller end en strøm af daglige ydmygelser.

Da vi møder hende, har hun tydeligvis problemer. Efter en alvorlig depression får hun tiden til at gå i en urbutik på Hovedbanegården, og da hendes far samtidigt kaldes til Berlin, hvor Opa er kommet på hospitalet løsnes der endelig op for den ufortalte historie. I en række korte kapitler klippes der mellem Opas oplevelser under krigen, faderens opvækst og hans samliv med fortællerens mor, der hurtigt blev suppleret med en lind strøm af elskerinder.

Skyldes fortællerens problemer et frigjort forældrepar i 1970’erne eller den tyske farfar? Svaret blæser lidt i vinden, og sammenkædningen af de to historier fungerer ikke rigtigt for mig. Faktisk er den mest interessante og nuancerede person fortællerens far, der mere direkte og dramatisk må leve med den nazistiske fortid, selvom han heller ikke virker helt overbevisende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s