Billeder med ord - ord med billeder · Butleren i biblioteket · Nordlys - bøger fra Norden

Jason: Jernvognen

Jeg har tidligere omtalt Tardis gendigtning af Leo Mallets kriminalromaner om Nestor Burma til graphic novels, og det er et lignende projekt norske Jason (John Arne Sæterøy) har haft gang i med ’Jernvognen’. Det er en klassisk norsk kriminalroman af Stein Riverton, der udkom i 1909, og som i sig selv er en fusion af Arthur Conan Doyles ’Baskervilles Hund,’ den tids psykologiske strømning i litteraturen og livet på landet i Norge.

 

Ganske som i romanen bliver forstkandidat Blinde fundet død på vejen, hvorefter mesterdetektiven Asbjørn Krag bliver tilkaldt for at rede trådene ud. Om natten høres flere gange en mystisk lyd, der ganske som i Baskervilles hund forbindes med en gammel forbandelse knyttet til en herregård. Varsler den ulykke, eller ligger der mere ordinære motiver bag dødsfaldet?

Interessant er det, at historien ikke fortælles fra Krags synsvinkel, men derimod fra en unavngiven forfatter, der holder ferie i området og i øvrigt er forelsket i den samme pige som Blinde. Mere af handlingen skal ikke røbes her, men opklaringsmetoden er overraskende. Som i tilfældet Sherlock Holmes virker Krags skridt uforståelige, og i jagten på morderen lægger han mere vægt på psykologi end på de tekniske beviser.

Tegningerne er simple og holdt i sort/hvid suppleret med enkelte rødbrun farver, som især går igen i de mange drømmeagtige sekvenser. Det fungerer faktisk rigtig godt, og det er også ok at personerne er tegnet som dyr med tøj på, selvom det jo ikke just er et originalt træk længere.

Alt i alt en udmærket graphic novel, som Fahrenheit har udgivet på dansk i en fin udgave.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s