Anmeldelser · Nyere dansk

Katrine Marie Guldager: Nu er vi så her

”Nu er vi så her” er titlen på Guldagers nyeste novellesamling fra 2009. Det lyder lidt trist og som om tingene står i stampe uden retning, saft eller kraft, og sådan er bogen desværre også.

Mine forventninger var på forhånd små. Fra hendes hånd har jeg tidligere kun læst ”København”, men fandt jeg jævnt kedelig og forudsigelig, selvom den for så vidt var velskrevet nok. Så havde det ikke været for min læsekreds, var den nye samling nok gået min næse forbi. På 160 små sider fortælles 18 historier fra vore dages hverdagsliv, men personerne berører mig ikke rigtigt. Selv hvor der burde være drama i metermål – som da adoptivsønnen beslutter sig for, at han ikke længere gider lege familie med sine adoptivforældre – bliver det aldrig rigtig interessant.

Jeg følte mig hele tiden ført frem til historiernes slutning frem for at opleve dem indefra, og i alt for mange tilfælde føles det hele konstrueret og slutningerne påklistret. F.eks. i ”Stol aldrig på kvinder”, hvor manden nok kan tilgive konens ludomani, men ikke at hun bliver ved med at prøve at rette ham til. Igen: En interessant problemstilling, men hvilken mand ville afslutte sagen sådan her: ”Vi er ikke blevet skilt, men vi lever heller ikke sammen, som ægtefolk rettelig bør.”

Det er vist bare at konstatere, at jeg ikke deler anmeldernes begejstring for Guldager og skal gå andre steder hen efter læseoplevelser.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s