Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Fra den vide verden

Rutu Modan: Åbne sår

images  

Kody kører taxa i Tel Aviv og bor sammen med sin onkel og tante – officielt fordi han synes, de har behov for hjælp, men nok lige så meget fordi han ikke kan holde ud at være alene, selvom de irriterer ham. Moderen er død, og faderen, Gabriel, har han ikke set i årevis. Han er kort sagt et helt almindeligt storbymenneske med helt almindelige eksistentielle problemer. En dag opsøges han af den jævnaldrende Numi, der mener, at faderen er blevet dræbt af en selvmordsbomber. Nu vil hun have hans hjælp til at få det bekræftet, og modvilligt lader han sig trække med på eftersøgningen.
images 2
Rutu Modan modtager en af flere priser for 'Åbne sår'

Sådan er udgangspunktet for Rutu Modans graphic novel ’Åbne sår’, der blev udgivet på dansk af Carlsen sidste år. Selvom terrorangrebet spiller en central rolle for historien, så er det slet ikke en fortælling om terror. Den er bare blevet så meget et hverdagsfænomen i Israel, at den naturligt indgår i baggrundsbilledet for en historie, der meget mere handler om at opdage nye sider af sine forældre og måske endda komme til at acceptere dem med alle deres fejl og mangler.

Eftersøgningen fører læseren rundt i det israelske samfund med soldater, et mylder af indvandrere, aktivistiske småhandlende og konflikter på kryds og tværs, men den fører også Kody og Numi tættere på hinanden. De er begge, hver på deres måde, blevet forladt af Gabriel, men måske kan han alligevel føre dem sammen?

 images3

Tegningerne er simple men udtryksfulde, og Modan har et virkeligt godt greb om kropssprog og mimik. I forholdet mellem Kody og Numi er der meget mere på spil, end der siges i replikkerne, og her supplerer det grafiske udtryk teksten fint.

’Åbne sår’ er en meget voksen tegneserie med meget voksne problemstillinger. Dramaet udspiller sig i de menneskelige relationer mellem hovedpersonerne, mens den ydre handling er begrænset. Som sådan er historien velfortalt, men jeg var alligevel ikke helt begejstret for resultatet. Den var god, men ikke fantastisk.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s